НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова внесе в НС законопроект за 100% мажоритарни избори

Омбудсманът Мая Манолова, заедно с инициативния комитет за референдума и независими експерти внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промяна в Изборния кодекс. Манолова заяви, че е респектирана от заявената в референдума воля на гражданите за промени в изборната система.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:40, 21.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Със законопроекта се предлага да се въведе мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство на два тура. За целта трябва да бъдат създадени 231 равни едномандатни избирателни района в страната и 9 в чужбина. Всеки избирател ще може да гласува за един мажоритарен кандидат в едномандатен район. За избран ще се счита този кандидат, който получи повече от половината от всички действителни гласове. В противен случай се провежда втори тур. На него печели кандидатът, получил най-много действителни гласове. Ако някой от избраните мажоритарно депутати стане министър, то ще се проведат нови избори в съответния район, от който е избран. За да се избегне изкривяване на резултатите, в законопроекта на Манолова се предлага право да избират да имат български граждани, които са живели в съответния избирателен район най-малко през последните 6 месеца.


Мая Манолова - омбудсман:
“Внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на рефрендума, защото българските граждани не могат сами да напишат и да внесат такъв законопроект. Той е законодателен израз на волята на българския народ - 2 милиона и половина и повече души, които поискаха мажоритарен избор на депутати на два тура с абсолютно мнозинство. Очаквам партиите също да внесат свои законопроекти, за да бъдат приети най-добрите текстове.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото Мануела Горсова за догодина
Отложиха делото "Мануела Горсова" за догодина
Франсоа Фийон и Ален Жупе на балотаж за кандидатура на френската десница
Франсоа Фийон и Ален Жупе на балотаж за кандидатура на френската десница