НОВИНИ

ЦИК официално връчи решението за избор на президент и вицепрезидент

Централната избирателна комисия връчи официално решението си за избор на президент на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Церемонията беше открита от председателя на парламента Цецка Цачева. Тя поздрави Румен Радев за огромното доверие, което е получил от българските граждани и му пожела да отговори на това доверие с мъдро и държавнически решения в интерес на българите.

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 21.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Цецка Цачева, която загуби изборите, поздрави и ЦИК за добрата организация.

Цецка Цачева, председател на Народното събрание
Още веднъж - поздравления за победата. Поздравления за огромното доверие, което получихте от българските граждани. Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани. Искам да поздравя и ЦИК за огромната работа, добре свършена, за добрата организация на тези избори.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева пожела на новоизбрания президент да работи за единството на нацията.

Румен Радев благодари на всички българи, които са гласували на изборите. Благодари и на ЦИК за демократичното, честно и прозрачно провеждане на президентските избори на 6-ти и 13-и ноември. Връченият мандат е изключително отговорен и задължаващ акт, каза новоизбраният президент.

Румен Радев, избран за президент на Р България:
"Искам да благодаря на всички български граждани, които упражниха своя вот на тези избори. Искам да благодаря на всички хора от ЦИК, които положиха неимоверни усилия за демократичното, честно и прозрачно провеждане на тези избори. Връченият ми мандат на мен и на г-жа Йотова е израз не само на признание за резултата от тези избори, това е изключително отговорен и задължаващ акт. Искам да Ви уверя, че ще работим и ще отдадем своите сили и енергия за демократична и просперираща България".

;

Политическа криза в страната няма, категоричен беше Румен Радев. Той подчерта, че в момента тече нормална конституционна процедура като изходите са два: или ще бъде съставено правителство в рамките на този парламент, или ще се върви към предсрочни парламентарни избори със служебно правителство.

На въпрос-Готов ли е той да състави служебно правителство, той отговори, че е готов да поеме своята отговорност във всяка една ситуация. Радев подчерта, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори ще свика консултации за изборното законодателство.

Румен Радев, избран за президент на Р България
"Нека да изчакаме. Президентът винаги трябва да бъде готов. Тук искам да кажа нещо - ако говорим за предсрочни парламентарни избори, ще настоявам в тази ситуация, ще инициирам среща на председателя на българския Парламент с лидерите на всички парламентарно представени партии, с експерти по изборно законодателство и инициаторите на референдума, за да може на тази среща да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система и да се уточнят необходимите действия. Това ще стане, когато вече е ясно, че отиваме към предсрочни парламентарни избори. Дотогава има връчване на още един мандат".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият гръцки президент Константинос Стефанопулос
Почина бившият гръцки президент Константинос Стефанопулос
Ердоган призова НАТО за сътрудничество в борбата с тероризма
Ердоган призова НАТО за сътрудничество в борбата с тероризма