НОВИНИ

Бежанци навлизат на българския трудов пазар

Рекордно ниска безработица. Работещите на възраст между 20 и 64 години са 72.6% по данни на Агенцията по заетостта. Според 40% от българските индустриални предприятия обаче, трудовият пазар у нас е застрашен заради нарастващата липса на хора с подходящa квалификация. Затова от Агенцията предлагат да се подбере резерв от работна сила сред бежанците у нас.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:32, 11.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Моя съдба. Така бежанецът Муса Ниаси нарича България. Той е родом от Гамбия, но от 5 години живее у нас.

Муса Ниаси, бежанец: Никога не съм целял да дойда в България. Но когато кацнах в Истанбул просто се огледах за безопасно място и България ми се стори рай. Дойдох тук като политически бежанец.

У нас си намерил работа чрез Фейсбук. Днес работи в IT сектора. Завършил програмиране още в Гамбия. Муса дори създава уебсайт, който събира на едно място работодатели и бежанци.

От началото на годината потърсилите закрила у нас са 1 906 души. Страната ни е дала бежански статут на 273-ма. За тях Агенцията по заетостта има специална програми за обучение и осигуряване на субсидирано работно място от 6 месеца до 1 година.

За сега обаче са се възползвали само около 20 души.

Иво Иванов, Агенция по заетостта: От 6 души миналата година наети по тази програма, една година след приключване на финансирането, двама души са останали да работят.

В момента в Бюрото по труда са регистрирани само 15 души. Право на регистрация имат обаче само хората с уреден статут. Затова повечето си търсят работа чрез частни посредници.

Анелия Димитрова, КАТРО България: Най-вече преработвателната промишленост, също така в сектора на строителството, здравеопазването също има потенциал за заетост на бежанци, селско стопанство, аутсорсинг компаниите предлагат възможности.

Обикновено проблемът е, че нямат образование и не знаят нито български, нито английски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Международният панаир на книгата в НДК
Започна Международният панаир на книгата в НДК
Откриха паметник на Солженицин в Москва
Откриха паметник на Солженицин в Москва