НОВИНИ

Безплатен топъл обяд във Велико Търново

65 души в неравностойно положение всеки ден получават топъл обяд в обществената трапезария във Велико Търново. Услугата ще продължи до края на април и се финансира от социалното министерство чрез фонд "Социална закрила".

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 14.01.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Всеки ден Рая Димитрова идва в трапезарията и така осигурява обяд за себе си и възрастната си майка. Има четири висши образования, но съдбата й дава тежки изпитания. Двете жени живеят със 126 лева на месец.

Рая Димитрова: Нисък доход от пенсия, не мога да се прехранвам, не мога да си позволя. Сега си посрещаме храненето, никакви забележки и аз и майка ми, доволни сме!“

Още 64 души с тежка съдба казват, че обществената трапезария им дава шанс да не гладуват и да преживеят зимата.

"Помага ми, пенсията ми е малка и готова храна вземам, не отивам да пазарувам. Парите колкото са за тока. Доволна съм!, споделя жена.

"Знаеш ли как ям аз – на обед ям първото и второто вечер и ми стига... На 86 години съм и така, благодаря на хората, които се грижат за нас!", казва мъж.

Обществената трапезария се реализира от домашния социален патронаж към общината.

Стела Петлянкова – у-л Домашен социален патронаж Велико Търново: Право имат хората, които са без доходи и роднини, с ниски пенсии, скитащи и бездомни, в това число и деца, като изискването е да имат адресна регистрация по постоянен адрес!

Трапезарията за бедни работи за трета поредна година. Отваря врати през октомври и готви топъл обяд до края на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от взривове в Джакарта
Серия от взривове в Джакарта
153 години от рождението на Алеко Константинов
153 години от рождението на Алеко Константинов