НОВИНИ

Безработицата в Силистра е два пъти над средната за страната

Област Силистра е сред районите с най-висока безработица в страната, почти два пъти над средната. Намирането на работа в този граничен район е еднакво трудна както за хора с квалификация, така и за тези без образование. В същото време няма подходящи кандидати за близо 100 свободни работни места, обявени в трите бюра по труда в областта.

bnt avatar logo
от Маргарита Иванова
11:50, 21.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Хората над 50 години са най-уязвимата група търсещи работа. Те не са предпочитани от работодателите, трудно се реализират на пазара на труда, за това нямат особени претенции. Николай Димитров е учител по професия, но през последните 4 години е работил в месарски цех в Чехия. Сега си търси работа в родния град.

Николай Димитров
„Вече сме на възраст над 50 години по-трудно е. Постоянно проверявам тука. Всъщност сега съм подал документи тука в градската оранжерия не знам там какво ще стане. Просто чакам."

И хората с повече квалификации трудно намират препитание. Ако са в по-зряла възраст. Теодор е педагог и юрист, но работи като охранител на 6-часов договор.

Теодор Георгиев
„Първо питат на колко си години. Възрастен сте, не отговаряте на нашите условия, търсим хора 30-35 годишни максимум и ние какво да правим? Просто системата в един момент те изхвърля на улицата дори и хора квалифицирани не могат да си намерят работа."

Сравнително по-лесно се устройват на работа хората със занаятчийски професии. Ако си млад висшист в малкия град мисията намиране на работа изглежда почти невъзможна. За последните 3 месеца близо 100 младежи са потърсили консултация за работа в общината в Силистра. Някой от тях вече са напуснали града.

Десислава Димитрова - младежки медиатор в община Силистра
„Имат голям потенциал за работа, имат образование, просто образованието което те притежават не отговаря на пазара."

Младежите без образование могат по-лесно да намерят препитание, но на ниско платени позиции, които не изискват квалификация. Силистра е в дъното на класацията и по размер на доходите - наполовина по-ниски от тези в големите градове. А доходите - наполовина по-ниски от тези в големите градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 жертви при нападения в Мичиган
7 жертви при нападения в Мичиган
Дионисиево шествие в Пловдив
Дионисиево шествие в Пловдив