НОВИНИ

Безстопанствени животни застрашават живота на хора на пътя за Разлог

Дългогодишен е проблемът с безстопанствените животни, които обикалят около главния път за Банско и Разлог. Става дума за десетки коне и крави, поне около 50, според зрители, които ни сигнализираха.Някои от тях са заградени с електропастири, други се движат свободно, но е факт, че животните често се озовават на пътя и изненадват нищо неподозиращите шофьори.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
09:32, 12.12.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Миналата седмица имаше извънредна среща, на която се събраха Общината в Разлог, полицията и Областната дирекция по безопасност на храните. Вчера имаше и общинска сесия, на която темата беше продължена.

Красимир Герчев, кмет на Разлог: Генералният проблем е с животните, които не са чипирани и свободно пуснатите, които не са регламентирани. Особено в този сезон, защото и животните имат биологични нужди. Самите животни отиват към пътя и ползват солта, с която фирмите осоляват пътищата. Това затруднява нашата работа. Има произшествия, които са факт, но и много предотвратени. Това е резултат от съвместна работа. Сменили сме графикът на нашите дежурни, имаме добра координация с полицията. Този път минава близо до много голямо пасище на територията на Община Разлог и съответно това също предизвиква този дискомфорт.

След като бъдат заловени животните, се налагат глоби. В крайния случай, когато не бъдат установени собствениците, биват уведомени ОД БАБХ и може да се премине към евтаназиране.

Красимир Герчев: Другото, което ще предприемем, стопаните, които ползват общински пасища, в клаузите в договора ще бъде описано, че при установяване на нарушение, те ще бъдат прекратени.

Гергана Урданска претърпява катастрофа миналата година, след като крава излиза на пътя.

Гергана Урдарска, потърпевш: Бях спряла и тъкмо набирах 50 км/ч. Но цялата кола беше с щети. Тя се прехвърли през колата. Ако карах със 100 км/ч, не знам какво щеше да стане. Голям стрес беше. Съставиха акт на собственика на кравите и това беше.
Винаги се страхувам да пътувам по този път, защото излизат много.

Актовете, съставени на нарушители, са 35. Глобите са събрани, но трябва много превантивна работа, добави кметът на Разлог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС прие оставката на Сотир Цацаров
ВСС прие оставката на Сотир Цацаров
Жителите на Кладница, Рударци и Драгичево на протест заради водния режим
Жителите на Кладница, Рударци и Драгичево на протест заради водния режим