НОВИНИ

​Биопроизводители готвят протести заради отказ да им бъдат изплатени средства

Националната Био Асоциация планира протести заради отказ да им бъдат изплатени средства по три мерки от Програмата за развитие на селските райони. Това обяви председателят на асоциацията Слави Трифонов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

bnt avatar logo
от БТА
13:32, 14.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
​биопроизводители готвят протести заради отказ бъдат изплатени средства

Трифонов обяви, че преди седмица, сертифицираните производители подписали декларация за участие в програмата - "под условие" - ако има средства, са получили писма от Държавен фонд "Земеделие", че няма да им бъдат изплатени плащанията по Мярка 10, Мярка 11 и мярка 214 за 2017 г. Даден е и 14-дневен срок за обжалване на това решение.

Националната асоциация няма данни колко души са засегнати от този отказ от изплащане на средства.

Споразумението за подписване на декларация "под условие" било постигнато миналата година с представители на служебното правителство. Като на производителите е било обещано, че средства ще бъдат осигурени.

От асоциацията предполагат, че причината за спрените плащания са 60 млн. лв. бюджетен дефицит от 2017 г. в трите агроекологични и биомерки, по които са отказани плащанията. Според Трифонов пари за плащания по мерките могат да се осигурят чрез евросредства и държавни помощи.

"Не можем да разберем тази политика, която не подкрепя най-перспективния отрасъл в земеделието", каза Трифонов. И допълни, че асоциацията ще информира ЕК, че липсват средства по трите агроекологични програми.

"Искаме да разберем къде са отишли парите", каза още Слави Трифонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Над 70 загинали при силни бури в Индия
​Над 70 загинали при силни бури в Индия
Борисов: Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство
Борисов: Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство