НОВИНИ

Бившата Гарнизонна фурна в Пловдив - център за съвременно изкуство

Бившата Гарнизонна фурна в Пловдив стана център за съвременно изкуство. Засега - само за няколко дни. Общината планира да събори сградата в близките дни, а художникът Емил Миразчиев разположи в нея инсталации и видеа, за да покаже колко подходящо е пространството за алтернативни изкуства. При положение че няма достатъчно места, в които да се реализират програмите на Европейска столица на културата, премахване на тази уникална постройка ще е престъпление, смята организаторът на много от проявите за съвременното изкуство.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Владислав Севов
20:55, 24.02.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

В новия офис на „Центъра за съвременно изкуство – Фурната“ започна усилена подготовка на проекти в областта на съвременното изкуство.

Емил Миразчиев, председател на сдружение „Изкуство днес“
"Пловдив няма да се излага като Европейска столица на културата без съвременно изкуство."

Някои от подредените инсталации в новия център са в жанра "Реди мейд", в които няма физическа намеса на автора. Други са от проекта на Емил Миразчиев „Градски мечти“, съсредоточен именно върху огромните възможности за използване на изоставените зони в града.

Емил Миразчиев, председател на сдружение „Изкуство днес“
"Тук наистина могат да се развият страхотно много инициативи, да се въвлекат, да се подпомагат млади хора, които имат отношение към съвременно изкуство. Да се обучават, да се разгърнат ателиета, студиа, работилници – невероятни възможности има."

Всичко това може да стане срещу 320 хиляди лева, убедени се инициаторите, а само за събарянето са заделени 360 хиляди. От архитектурно студио “Осем и половина“ подкрепят замисъла, като по професионалната преценка на архитектите конструкцията на сградата е изключително подходяща за преустройство. Събарянето е планирано за следващата седмица, а съмишлениците в тази акция са категорични, че ще направят жива верига, за да не позволят това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Сирия
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Сирия
Предизборни дебати в Денят започва
Предизборни дебати в "Денят започва"