ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Бизнесът изготви индустриална карта на България заради нуждата от кадри

Чете се за: 02:29 мин.
У нас

Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна се оплака, че секторът изпитва сериозен недостиг на квалифицирани кадри. Експертите са притеснени, че все по-малко са младите хора, които искат да работят в тази сфера и да научат тънкостите в занаята. За да се справят с дефицита от работна ръка, работодатели и общинските власти в Пловдив и Габрово изготвиха индустриална карта на България.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

В нея ще се съдържа информация за това какви кадри произвеждат професионалните гимназии и университетите в различните региони на страната. С повече информация сега включваме нашия репортер Тереза Ставрева.

Сериозен е недостигът на кадри в различните сфери на бизнеса, оплакват се работодатели. Според тях ако скоро не се реши проблемът с липсата на работна ръка, това ще застраши сериозно производството. Така е и ситуацията във Варна, където професията хлебар или сладкар е все по-непривлекателна за младите хора. Повече по темата, вижте в следващия репортаж.

През последните години ситуацията на пазара с тестени и сладкарски изделия става все по-сложна и трудна, казват хората в бранша.


Иво Бонев - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна: "Защото е стока, която е малотрайна, в сравнително в голям обем се транспортира и конкуренцията е повече от жестока и повече от голяма."

Сред предизвикателствата в бранша освен да се наложиш на пазара, е трудно да намериш и задържиш добре обучени кадри. Сред тях са възпитаниците на гимназията по туризъм, но повечето от тях избират да работят навън.

Иво Бонев - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна: "Там децата завършват и вече са с договори в джоба си, с договори, но не с българи, за съжаление те отиват в чужбина - Италия Испания, Германия и това е нормално. Условията, които се предлагат на тези деца са много по-добри от тези, които ние можем да си позволи в момента, надявам се да се обърнат."

Мария Янчева е завършила за лаборант в хранително-вкусовата промишленост. Сега работи в магазин за тестени изделия и мисли да се реализира у нас.


Мария Янчева: "Това е личен мой избор, аз съм преценила, че тук мога да сбъдна някоя от мечтата си."

Поскъпването на газа и очакваното повишение на цената на тока също ще се отразят на бранша.

Иво Бонев - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна: "Това шоково вдигане на цените на газта от една страна най-вероятно ще доведе до вдигане и цената на крайния продукт, казвам най-вероятно, защото виждате как динамично се развиват нещата и не знаем какви ще са сметките."

Хлебопроизводителите се надяват новите сметки да не доведат до фалити в сектора и са категорични, че увеличение на цените на козунаците за Великден няма да има.

Както в хранително-вкусово промишленост има дефицит на кадри, така и в по-тежката промишленост има сериозен недостиг на работна ръка. За да се справят с този проблем, бизнесът и общинските власти в Пловдив и Габрово създадоха Индустриална карта на България. В нея се съдържа подробна информация за професионалните гимназии и университети в страната, както и данни за големи предприятия, които търсят служители. По този начин бизнесът ще е наясно в кои региони какви кадри се създават, за да знаят откъде да търсят квалифицирани работници.

Зад идеята да се създаде Индустриална карта на България стоят Клъстер Тракия Икономическа зона, Българската Търговско-Промишлена палата и общините Габрово и Пловдив. Проектът е единствен по рода си у нас и включва 750 от най-големите предприятия, с персонал на над 225 хиляди души и приходи от 38 милиарда лева годишно. В картата ще има обобщена информация какви кадри излизат от 400 техникума и професионални гимназии и 51 висши учебни заведения.

Светозар Петров, управител на компания за набиране на персонал: "Крайната ни цел е действително да промотираме индустриалната кариера, не само на инженерите, но и на средните специалисти, на работниците. Това, че има места в България в които може да работиш и да си горд с това което произвеждаш и да живееш един достоен живот."

Въпреки че в Пловдив безработицата е една от най-ниските в страната - около 3 процента, а в региона е под 6%, индустриалната карта ще помага на бизнеса.

Стефан Стоянов, зам. кмет "Образование и бизнес развитие" на община Пловдив: "Намирането на по-голям ресурс от хора, който да работят, привличането на таланти в региона и даването на алтернатива на повече хора."

Според индустриалците най-голям недостиг у нас има на кадри с инженерно и технологично образование. Според работодателя Александър Панев причината за това, е че младите хора не виждат бъдеща реализация в тези професии.

Александър Панев, финансов директор на металообработващо предприятие: "Ние това искаме да покажем с тази платформа да покажем че възможности за реализация в България на практика има и да се увеличават на всичко отгоре."

В рамките на проекта ще има и срещи „лице в лице“ между работодатели и работници, за да се улесни намирането на най-подходящия служител за всяка конкретна длъжност.

Създателите на картата очакват в проекта да се включат и по-малките български индустриални фирми, за да представят своите условия на труд и да намерят най-подходящия персонал.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?