НОВИНИ

Спряха търга за изграждането на най-дългия пътен тунел у нас

Изненадващо прекратяване на най-големия строителен търг и арест на външния оценител на участниците. Търгът за тунел "Железница" на стойност 250 милиона лева е спрян от Агенция "Пътна инфраструктура" с аргумента, че една от офертите е изчезнала. Външният оценител Стефан Гайтанджиев е бил арестуван, след като у него е намерена документация от търга. Спирането на търга за пореден път поставя под въпрос изграждането в срок на магистрала "Струма".

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
18:04, 06.04.2017
7689
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Утре трябваше да стане ясно кой ще строи най-дългия и най-скъпия пътен тунел у нас - "Железница". Офертите на 17 български и чуждестранни фирми обаче не са били разглеждани близо 6 месеца, твърди новото ръководство на АПИ. И след като комисията за оценка на офертите почва работа през февруари, търгът е спрян.

инж. Пирин Панчев, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": "За съжаление, на 31 март, от комисията по оценка на офертите бе установено, за което бях веднага информиран, че липсва част от офертата на един от участниците в процедурата".

Офертите се съхраняват в помещение с видеонаблюдение, в което се влиза с пропуск. Има забрана при документите да влиза което и да е лице. По информация на БНТ видеонаблюдението не е работило, когато офертата е изчезнала. След проверка на помещението в АПИ, разследващите откриват документация от търга в дома на външния оценител в комисията - Стефан Гайтанджиев. Откритите у него документи обаче не са от липсващата оферта, а от предложение на друга фирма, участваща в търга.

Невена Зартова, говорител на Софийска районна прокуратура: "Липсващите класьори са съдържали техническата част от предложението на дружество участник в обществената поръчка. Това е дружество консорциум Струма Лот 3.1. Тези документи, които впоследствие са намерени, са били депозирани от друго дружество. Това е Обединение Бг. Струма Железница 20/20.

- Тоест едните са подадени като сигнал от АПИ, а после се намират други?

- Да, точно така.

Знае ли се тези, които да подадени като сигнал от АПИ къде са?

- Все още не са намерени тези документи. Тепърва се прави проверка на целия обем документация, която се е съхранявала.
;

Срещу Гайтанджиев е повдигнато обвинение за укриване на документи. След задържането от 24 часа, е освободен с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството: "Правила и процедури има, видео наблюдение има, стандартите, по които се провеждат процедурите, са налице - защо не се спазват, кой е допуснал това неспазване, защо се е допуснало, как е избран именно този човек да бъде независим оценител. Напомням той беше директор на дирекция Административна, изпълняващ длъжността главен секретар на АПИ по времето на Тройната коалиция, когато бяха спрени отново еврофондовете за АПИ".

Бившият регионален министър Лиляна Павлова е убедена, че компрометирането на търга поставя обществената поръчка за тунела и цялото изграждане на магистрала "Струма" под въпрос заради сроковете по оперативната програма, откъдеto идва финансирането. А според служебния министър обявяването на нова процедура е задача за следващия кабинет.

Спас Попниколов, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: "При отговорно и професионално отношение в работата не само в подготовката, но и в провеждането на новата процедура, процедурата може да бъде обявена наново след около 2 месеца, проектирането и строителството на обекта да приключат в срокове по оперативната програма".

Според протоколите от търга, именно служебният министър Спас Попниколов е бил външен оценител в комисията, а след като влиза в правителството, мястото му се заема от Стефан Гайтанджиев. След като прочете изявлението си днес обаче, министър Попниколов отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Петербург оплаква жертвите на атентата
От нашите пратеници: Петербург оплаква жертвите на атентата
Уникални творби на ученик от благоевградска гимназия
Уникални творби на ученик от благоевградска гимназия