НОВИНИ

Благотворителни концерти в Девин в подкрепа на болно дете

Благотворителни концерти ще организира община Девин, за да помогне на едно дете да се пребори с болестта. Момичето е само на 18 години и страда от Сарком на Юинг. Скъпоструващото лечение не е по силите на семейството и затова целият град събира средства.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
07:17, 19.04.2017
8089
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Доскоро 18-годишната Атанаска Тарашева се е разхождала в този парк, мечтаейки да завърши гимназия и да следва в Англия. До момента, в който я поразява болестта.

Милена Гайдарова – леля на Атанаска: Сарком на Юинг, който се развива само при деца и се развива много бързо, много агресивен... При втората химиотерапия искаха да направят ампутация на крака.

Младото момиче решително отказва и семейството ѝ избира спешно лечение в Турция. Целият град събира средства, за да замине. Няколко поредни курса химиотерапии спират развитието на болестта, Атанаска вече не изпитва болки, но трябва туморът да се свие, за да може кракът й да бъде опериран и да ѝ поставят изкуствена става.

Милена Гайдарова - леля на Атанаска: В момента се пробва с лъчелечение, за което ни поискаха 15 хиляди, процедурите мисля че са десет, при което ще има след това още пет химиотерапии в рамките на около месец това трябва да се случи... в момента ни трябват 60 хиляди, далеч това не е сумата за лечението на Атанаска,

За да се грижи за детето си, майката напуска работа и в момента е заедно с Атанаска в Турция. Бащата работи в чужбина и осигурява средства за ежедневните разходи, но семейството наистина изнемогва. За да помогнат, от община Девин организират благотворителни акции.

Красимир Даскалов – кмет на Девин: Като идея пред нас е и някакъв по-мащабен концерт да направим, на който евентуално да съберем една по-голяма сума.

Също така ще потърсим и други начини, имам предвид спонсори, които могат да се отзоват и да помогнем на Атанаска за нейното лечение.

Милена Гайдарова: Тя наистина има невероятен дух и постоянно ни разсмива, което е един голям плюс. Борим се вече шест месеца, тежко е, трудно е, но продължаваме да се борим.

Въпреки болестта, Атанаска все още иска да сбъдне мечтите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте извънредното студио Новият парламент днес по БНТ 1 и БНТ Свят
Гледайте извънредното студио "Новият парламент" днес по БНТ 1 и БНТ Свят
Започва ремонтът на Аспаруховия мост
Започва ремонтът на Аспаруховия мост