НОВИНИ

Благовещение е!

Отбелязваме големия християнски празник Благовещение. Миряните по целия свят почитат едно от най-големите тайнства в християнството - денят, в който Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син. На празника Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи Света литургия в старинния столичен храм "Света София".

благовещение
bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 25.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Светото писание разказва, че на шестия месец от бременността на Елисавета, майката на Йоан Кръстител, Архангел Гавраил слязъл при Дева Мария и й казал -"Радвай се благодатна, благословена си ти между жените. Дух светий ще слезе върху ти и Светото, което ще се роди, ще се нарече син Божий."

Това евангелско събитие е в основата на днешния празник. Той е утвърден от църквата през 7-ми век и се почита от всички основни християнски деноминации.

Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото. На този ден всички трябва да станат рано, за да е богата годината. Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с излизането на животните в гората след зимен сън. Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата.

Макар празникът да е във Великия пост, днес се разрешава да се яде риба. На днешния ден се слага на трапезата нещо зелено: лапад, спанак. Меси са задължително шарена пита от стопанката на дома. Особено символично място заема медът на масата - за да е блага, спорна и плодородна годината, да дават плод дръвчетата, за да има много мед.

На Благовещения имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Емоционални реакции по целия свят след смъртта на легендата Йохан Кройф
​Емоционални реакции по целия свят след смъртта на легендата Йохан Кройф
​Сръбското правителство се събира извънредно след присъдата на Караджич
​Сръбското правителство се събира извънредно след присъдата на Караджич