НОВИНИ

Българите с най-ниски доходи в Европа

България начело по най-ниски доходи в Европа. Средната заплата, която получава един българин е в пъти по-ниска в сравнение с другите европейски държави. Как тази притеснителна тенденция влияе на бизнеса у нас и може ли този факт да носи позитиви за инвестициите .

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Зоя Велинова
16:30, 02.03.2016
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Средният доход у нас е в размер на 633 лева на месец - това са данни на Евростат. Според тези на НОИ обаче хората се осигуряват средно върху по-висока сума - 783 лева. Разликата се получава от различните методики на изследването.

Какво е заплащането в Европа?

Заплати в Швейцария без изненада са водещи - след удръжките те са над 5000 евро на месец. Следва ги Норвегия с почти 4000 евро на месец, Люксембург, Швеция и Великобритания - средно с по 3000 евро на месец.

Топ 5 на страните с най-ниски доходи се оглавява от България - с месечен доход от 324 евро, Румънците са малко по-добре, с 23 евро повече от нас. Унгарци и латвийци са със среден доход от 500 до 550 евро, а поляците с 634 евро.

Ниското заплащане обаче не е тайна, че е един от притегателните фактори за инвеститорите. Те вече се предвижват и към околностите, както на по-големите, така и на по-малките градове. Като Костинброд. Няколко големи компании са разположили производствата си там и така общината печели приза за най-много инвестиции на глава от населението в цялата страна. Безработните в Костинброд са малко - миналата година те са около 6%.

;

Само за една година 102 милиона лева инвестиции са постъпили в Община Костинброд. Така на всеки жител се падат по 6300 лева. Какви са причините?

Местните хора казват, че тук е развита основно леката промишленост - най- вече производството на хранителни стоки, на дограма и стоки за бита, преработката на кафе.

От общината обясняват големите инвестиции най-вече с доброто местоположение - Костинброд е само на 10 км от столицата.

Повечето инвеститори са български фирми. Според кмета не се налагало да търсят инвеститори, те сами се намирали.

Любен Кънчев, зам.-кмет на община Костинброд
"Всеки инвеститор знаем, че е плашлив като заек. Ако той няма средата , която му е необходима за да може да се реализира и да е сигурен в средствата , които влага,той бяга и не иска да участва".
Трайко Младенов, кмет на община Костинброд
"На фона на големите инвестиции безработицата е в минимални размери на територията на община Костинброд - под средния процент за страната.Тук не работят тези , които не искат да работят".

Сред дългогодишните инвеститори е гръцка фирма, която произвежда по 200 тона какаов крем и шоколад на месец и ги продава основно на българския пазар. В началото избрали Костинброд заради географското положение, но през годините и икономическата среда у нас станала по-благоприятна.

Константинос Цаварас, зам.-изп. директор на фирма за какаов крем
"Напоследък трудностите тук , в сравнение с Гърция са много по - малко.В България има стабилна данъчна политика, бюрокрацията е по-малко и имаме подкрепата на общината.Заплатите на повечето ни работници са по-ниски в сравнение с Гърция, но имаме и мениджъри, които са с доста високи заплати".
Йоанис Катрамадас - адм. директор във фирма за какаов крем
Винаги има неща, които могат да се подобрят. Например пътя до нас е разбит и ние чакаме и имаме обещанието на общината, че ще го оправят.

В близост до гърците работи българска фирма за производство на врати , прозорци , стъклопакети и щори.

Започнали са преди 8 години,с първоначална инвестиция от 80 млн. лева. Над 300 души от Костинброд работят тук, но им трябват още специалисти.

Росен Деянски, административен директор във фирма за дограма
"През последните години все по-трудно намираме квалифицирани кадри. Затова от тази година в местната професионална гимназия открихме специална паралелка, която ще изучава производство на дограма. Предвиждаме за следващата година ново производствено хале и инвестиция за 15 млн. лева и разкриване на още 100 работни места в община Костинброд".

Тази година от общината ще изпълняват проекти за нови пътища, водопроводи и осветление.

Очакват в района да бъдат изградени още няколко големи логистични центъра за съхранение на продукция ,която от тук да бъде превозена за Западна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Да си спомним за Петко Бочаров (ВИДЕО)
Да си спомним за Петко Бочаров (ВИДЕО)