НОВИНИ

България чака указания от Брюксел за трудовия стаж по време на майчинство

Българската страна очаква указания от Европейската комисия заради решението на Европейския съд, с което се обявява, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя посочи, че от бизнеса смесват исканията след решението на съда, което се отнася само по отношение на отпуска.

bnt avatar logo
от БТА
13:12, 11.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
българия чака указания брюксел трудовия стаж време майчинство

След решението на Европейския съд, Комисията трябва да даде указания, защото то важи за всички страни членки, тепърва ще преценим доколко конкретните текстове в Кодекса на труда съответстват с решението, допълни заместник-министърът.

Относно искането на работодателите за намаляване на платеното майчинство, Русинова коментира, че извоюваното право е право. Според нея няма директна връзка между демографска криза, период на майчинство и раждаемост. Тя смята, че при подобни искания трябва да се отчете и това, че в големите градове има недостиг на места в детските градини.

Русинова подчерта, че политиката, която се води в момента, а и трябва да се води занапред, е за стимули майките да се връщат по-рано на работа, а не чрез наказания да се постига това. Стимулите са в конкретни текстове като разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си.

Друг стимулиращ ефект има и схемата по ОПРЧР "Родители в заетост" за осигуряване на детегледач. Гъвкавото работно време също се ползва в администрацията, коментира Русинова и допълни, че там сигурно 90 процента от служителите ползват тази възможност. Обяснението е, че в администрацията са заети предимно жени.

Фирмите обаче, поради различни причини, не се възползват от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от проектните възможности за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат желание майките да се връщат по-рано на работа.

Замразяването на парите за втората година майчинство в проекта на бюджет за следващата година също е стъпка в посока стимулиране на жените да се връщат по-рано на пазара на труда, коментира Русинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Век след края на войната: Макрон призова световните лидери за обединение
Век след края на войната: Макрон призова световните лидери за обединение
Голи активистки на Фемен атакуваха кортежа на Тръмп в Париж (СНИМКИ)
Голи активистки на "Фемен" атакуваха кортежа на Тръмп в Париж (СНИМКИ)