Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошия въздух

България е на първо място в ЕС по скъсяване на живота заради лошото качество на въздух, който дишаме. Това се казва в специален доклад на Европейската сметна палата. В целия Евросъюз всяка година преждевременно умират 400 000 души заради мръсен въздух. Докладът на европейските одитори е изготвен въз основи на данни от 6 европйски града, след които е и София.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:12, 11.09.2018
6316
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Всеки ден в Европейския съюз преждевременно умират над 1000 души заради замърсения въздух, което с 10 пъти повече от жертвите при пътно-транспортни произшествия. България е на първо място в класацията, следвана от Чехия, Латвия и Унгария.

Според Европейската сметка палата ситуацията у нас дори по-лоша от държави като Китай и Индия, които традиционно се асоциират с лошо качество на въздуха.

Докладът на европейските одитори е изготвен въз основа на наблюдения в шест европейски града - София, Брюксел, Щутгард, Острава, Краков и Милано. Праховите частици, азотният и серният диоксид и са основните замърсители на въздуха.

Според доклада на одиторите в София от 2009 година насам няма подобрение по отношение на замърсяването с фини прахови частици. В доклада на европейските одитори се припомня, че през април Еврокомисията е спечелила дело срещу България във връзка с превишаването на пределно допустимите стойности за замърсяване на въздуха.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България е готова да помага на Сърбия за европейското законодателство
България е готова да помага на Сърбия за европейското законодателство
Путин и Си Дзинпин се срещнаха в Русия (СНИМКИ)
Путин и Си Дзинпин се срещнаха в Русия (СНИМКИ)