НОВИНИ

Между суеверията и традициите: Вярват ли българите на хороскопи?

31% от българите споделят, че вярват в зодиите и хороскопите, показва проучване на изследователски център „Тренд“.В сутрешния блок на БНТ Ивелина Славкова от „Тренд“ обясни, че вярването в хороскопите не зависи толкова от социално-демографските характеристики като населено място и образование, а по-скоро от пола на анкетираните. Вижте какво още обясни тя.

bnt avatar logo
от БНТ
09:49, 11.09.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Проучването показва, че социално-демографските характеристики като населено място и образование не влияят толкова върху вярата в хороскопи, колкото полът. 48% от анкетираните жени посочват, че вярват в зодии, докато процентът при мъжете с положителен отговор е 13. В голяма част от лайфстайл медии с основна женска аудитория зодиите и хороскопите заемат доста голямо място и това оказва влияние върху посочените резултати.

В контекста на това дали се вярва в подобни явления, централен въпрос е дали анкетираните ги разбират и са запознати със спецификите им, посочи Ивелина Славкова от „Тренд“.

Има и връзка между това дали суеверията, в които часто от анкетираните споделят, че вярват, са в българската традиция, или са привнесени от чужбина, посочи Славкова. Така не малко хора споделят, че носят червени конци против „уроки“, но малцина споделят вярвания като това да не се вижда булката преди сватбата.


Вижте още какво показват данните от проучването:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия започна най-големите си военни учения след Студената война
Русия започна най-големите си военни учения след Студената война
Над 60 издателства участват в Алеята на книгата в София
Над 60 издателства участват в Алеята на книгата в София