НОВИНИ

​Ще бъде ли включено парижкото бистро в списъка на ЮНЕСКО?

В Париж се опитват да включат бистрата към ЮНЕСКО. Макар името им да идва от руската дума „бързо", те са емблема, категорични са авторите на идеята.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:27, 11.09.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Парижкото бистро трябва да получи своето място в ЮНЕСКО като нематериално културно наследство. Това е целта на кампания, зад която стои асоциация на готвачи и ресторантьори, подкрепена от общинските власти на френската столица. Аргументът - бистрото е олицетворение на „изкуството да живееш".

Парижкото бистро обаче е застрашено от изчезване. Всяка година се наблюдава намаление на бистрата в Париж, а през 2018-та броят им е паднал под символичната граница от 1000. Освен това само допреди 30 години бистрата са представлявали почти половината от всички ресторанти в столицата на Франция, а днес делът им е не повече от 14%.

Една от причините е, че има устойчив отлив на клиенти - тенденцията е все повече хора да предпочитат да си останат вкъщи. Серията от терористични атаки допълнително са нанесли поражения на бизнеса. Променят се и хранителните навици и вкусове.

А бистрото е социална институция, казват парижани. Там едновременно си сам и в общност. Няма социално, етническо, религиозно или друго разделение, но има вкусна и домашна храна на умерени цени. В бистрото може да се изпие и просто питие. Автентичното бистро работи от рано до късно вечер и е място за срещи и разговори.

Искането за признаването на парижкото бистро за нематериално културно наследство е внесено във френското Министерство на културата, което трябва да представи кандидатурите до март 2019 г. Решението на ЮНЕСКО ще бъде обявено през декември същата година или най-късно през януари 2020-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуация в Южна Каролина заради урагана Флорънс
Евакуация в Южна Каролина заради урагана "Флорънс"
Мащабен мост ще свързва Русия и Китай
Мащабен мост ще свързва Русия и Китай