НОВИНИ

Майки протестираха в София заради недостиг на места в яслите и детските градини

Майки протестираха пред общината в София заради недостига на места в яслите и детските градини. По данни на организаторите от инициативния комитет „За качествена и иновативна образователна система“, неприетите деца са тази година са повече от 8000. От общината обясниха, че в тази бройка влизат и деца чакащи за преместване и затова тя е неточна. на признаха, че има сериозен недостиг на места и затова усилено се строят нови сгради.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:53, 10.09.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

На протеста пред общината бяха дошли много майки, чиито деца не са приети в ясла.

Общият им брой в София за тази година е около 5000. Така, освен че майките не могат да започнат работа, не получават и допълнителна точка, че детето е посещавало ясла. Често тя е от решаващо значение за приема в детска градина.

Мариана Йосифова има две деца с разлика 10 години.

Мариана Йосифова: Каквото и при първото дете, което ми е на 10 години, 6 години си я гледах вкъщи по същата причина, не беше приета и 10 години след това пак вкъщи.

Единственото решение на проблема е строителството на нови сгради, обясниха от общината. От началото на годината са пуснати 3 нови детски градини, а други 2 ще бъдат завършени до декември, тогава ще започне и строителството на още 5.

Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, СОС: Много е важно да подкрепим активните родители, единственият начин е през строителство и това го правим!
;

Свободни места в момента има 2903 в градинските групи.

Наистина в детските градини дори има и свободни места, но те са неравномерно разпределени. Така стотици родители всяка сутрин водят децата си в съседни квартали, защото не са приети в градината пред блока.

Антонина Кенова, „За качествена и иновативна образователна система“: Да, възможно е за 5 и 6 годишните да има места свободни, но не се строи в районите с най-голям недостиг. Това е основният проблем, има квартали без нито една детска градина.

По наредба максималният брой на деца в група е 25, но отново има такива с над 30.

Антонина Кенова, „За качествена и иновативна образователна система“: Затова и всъщност искаме допълнителен персонал, те нарушават наредбата, но поне да осигурят адекватна грижа за децата.

Очаква се работната група между общината, министерството на образованието и родителите от инициативния комитет, да направи пълен анализ на районите с недостиг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП отхвърли предложените от Борисов кандидатури за нови министри
БСП отхвърли предложените от Борисов кандидатури за нови министри
Пожар пламна на метри от къщи край карловското село Войнягово
Пожар пламна на метри от къщи край карловското село Войнягово