НОВИНИ

НИМХ излиза от БАН частично, метеоролозите не са доволни

Институтът по метеорология и хидрология ще се отдели от структурите на БАН, но частично. Това решение взе след двучасово заседание Общото събрание на Академията. Предвижда се в бъдещата структура да премине само оперативната дейност на НИМХ, служителите и учените, които желаят това. Напрежението между двете страни в спора обаче не стихва.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:13, 10.09.2018 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Проф. Евелина Славчева - председател на Общото събрание на БАН: БАН трябва да запази своя комплексен характер на научната си дейност и желае да продължи изследвания в областта на климата, водите. Ние желаем тази научна дейност да остане в рамките на академията, разбира се без да спираме всички учени, които желаят да излязат, да го направят.

Така може да се окаже, че научната дейност остава, а учените излизат. Чия собственост ще станат активите на института, станциите и техниката - ще решава работна група. Докато НИМХ е в семейството на БАН обаче, всичко ще си е както досега.

Акад. Юлиян Ревалски - председател на БАН: Предполагам ОС няма да има нищо против докато трае процеса на уреждане на нещата, да им бъде предоставено да го ползват безвъзмездно.
;

Вече бившият директор на института смята, че предстоят "дълги години на разделяне" с Академията.

Проф. Христомир Брънзов - бивш директор на НИМХ: Това е едно напълно неработещо решение и мисля, че с този замисъл е и предложено. Като искаш нещо да не стане, правиш комисия и го даваш на нея.

Така на този етап нито академиците, нито метеоролозите са доволни от развитието на ситуацията.

Проф. Евелина Славчева - председател на Общото събрание на БАН: Нашето виждане е, че това е грешка.


;

Но докато прогнозите как ще се развият преговорите остават неясни, се очертава нов проблем. Институтът е без ръководство след отстраняването на директора и подадените оставки от екипа му.

Проф. Христомир Брънзов - бивш директор на НИМХ: Няма кой един документ, един платежен да подпише, така че той се движи по инерция, може би още два три дена максимум ще изкара, и след това ще настане пълен колапс, защото няма да може да работи.

Конкурсът за нов директор не е приключил, но метеоролозите вече предупредиха, че няма да допуснат външен човек.

;

Министърът на образованието и науката приветства решението на Общото събрание на БАН за частично отделяне на НИМХ. В Кюстендил Красимир Вълчев обясни, че служителите, които искат, могат да останат на работа в БАН, а останалите, които не искат, могат да излязат заедно с оперативната дейност и НИМХ.

Според министъра има редица уточняващи въпроси, свързани с отделянето на оперативната дейност на института. Необходимо е да се осигури правоприемственост на всички договори,които са сключени до момента.

Красимир Вълчев, министър на образованието науката: Трябва или да се закрие институтът в рамките на БАН, преди ние да открием институт, или той да бъде разделен, за да може да изведем цялата тази съвкупност от права и задължения, договори, които имаме в НИХМ. Това, което искам да ви уверя, е че ще продължи НИМХ да работи като национална хидро- и метеорологична служба.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японският премиер Абе и руският президент Путин се срещнаха във Владивосток
Японският премиер Абе и руският президент Путин се срещнаха във Владивосток
Приеха оставките на тримата министри, премиерът Борисов обяви новите кандидатури
Приеха оставките на тримата министри, премиерът Борисов обяви новите кандидатури