НОВИНИ

БАН освободи шефа на НИМХ

БАН освободи шефа на Националния институт по метеорология и хидрология заради уронване на престижа. В знак на солидарност целият ръководен екип на Института е подал оставки. Днес Управителният съвет е гласувал становище, че не възразява срещу отделянето на Института.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:10, 30.08.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Само ден след като стана ясно, че Институтът по метеорология вероятно ще излезе от структурите на БАН, дойде новината, че директорът му е освободен. За БНТ той коментира, че не е изненадан и върху него от доста време има натиск.

Проф. Христомир Брънзов - директор на НИМХ: Вероятно им трябва директор, който да направи това излизане така, че то да е в ущърб на института и в полза на БАН. Друго логично обяснение не виждам.

Уронване на престижа на БАН, недопускане на финансова инспекция до института и неизпълнение на устава на Академията - тъй като се е подписал под отвореното писмо до премиера, което Институтът изпрати в началото на август. Това са мотивите, с които БАН гласуват освобождаването на директора.

БНТ: А защо точно в този момент се случва?

Проф. Контантин Хаджииванов - зам.-председател на БАН: Предложения в тази насока имаше отпреди няколко месеца. Сега най-лесно ми е да отговоря, че е съвпадение. Връзката не е с вчерашните събития, защото е обявено доста по-рано.

През целия следобед в Института по метеорология заседава т.нар. протестен щаб. Целият ръководен екип е подал оставки. Подготвя се подписка в защита на директора.

Таня Маринова - научен секретар на НИМХ: Изобщо не се съгласни с такова решение, много сме недоволни. Няма да допуснем да изпълнява длъжността външен човек. На практика в момента НИМХ е без ръководство. Оттука следват много въпроси.

Решението за освобождаването на директора е изключително неуместно в този момент, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Бих казал, че взривява относителното съгласие, което сме постигнали, създава впечатление, че има наказателен характер, наказание за това, че са стачкували, наказание за това, че искат да бъдат извън структурата на БАН. Това е манталитет от друга епоха.

Днес Управителният съвет на БАН излезе със становище, че не възразява срещу отделянето на Института от Академията.

Проф. Константин Хаджииванов - зам.-председател на БАН: По една или друга причина служителите на НИМХ са се радикализирали. Може би има и някакво подклаждане на тази радикализация. Но след като това е факт, ние решихме, че нямаме желание на сила да ги държим.

Окончателното решение ще бъде взето на Общо събрание на Академията на 10 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева е във Виена за неформалната среща на външните министри от ЕС
Екатерина Захариева е във Виена за неформалната среща на външните министри от ЕС
Президентът Радев очаква наказания за виновните за катастрофата край Своге
Президентът Радев очаква наказания за виновните за катастрофата край Своге