НОВИНИ

Спешна проверка на пречиствателната станция в Златни пясъци

Този сезон водата по Черноморието е много по-чиста в сравнение с предишни години. Мерките, които държавата взе с изграждането на пречиствателни станции дават своите резултати. Това заяви във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов. Днес той направи проверка на Пречиствателната станция за отпадни води "Златни пясъци" и инспектира подготовката на операцията по източване на мазута от потъналия кораб „Мопанг“ край Созопол.

bnt avatar logo
от Н. Бочева, В. Григоров
17:32, 30.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Повод за спешната проверка на Пречиствателната станция за отпадни води Златни пясъци е подаден сигнал от ВиК дружеството в комплекса - че има препълване на системата, което може да доведе до преливане на канализационните шахти.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Още вчера започнахме да вземаме 24-часова проба три пъти както е по норматив в рамките на до 7 дена ще излязат резултатите от тези проби.

Станцията работи в обичайния си режим, увериха от ВиК-Варна, макар че в последните седмици нивото на отпадъчните води е повишено, тъй като има повече туристи. Прилив на води по посока на морето извън нормалното няма.

;

В Бургас екоминистърът се запозна с подготовката за източване на мазута от потъналия кораб „Мопанг“ край Созопол. Сателитни снимки показват, че няма замърсяване.

През следващата седмица се очаква водолази със специализирана техника да започнат източването на мазута от кораба.

;

Нено Димов коментира и казуса „Силистар“.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Нарушението е в това, че преди да гласува Общинският съвет решението, което е взел е трябвало да обърне към Районната инспекция в Бургас, за да бъде казана коя е процедурата, която трябва да следва. Той не е попитал за процедура, което е вече нарушение.

Неспазването на Закона за устройство на територията от страна на Общинския съвет означава, че процедурата не може да продължи, заяви още министър Ненов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия предупреждава за нови ракетни и въздушни удари в Сирия
Русия предупреждава за нови ракетни и въздушни удари в Сирия
Италианската полиция залови  700 килограма марихуана и арестува двама албанци
Италианската полиция залови 700 килограма марихуана и арестува двама албанци