НОВИНИ

Министър Порожанов ще иска от Румъния да спрат гонките на диви прасета

Шест километра от оградата на границата с Румъния остава да бъдат изградени. Това стана ясно при огледа, който направи в района на Силистра земеделският министър Румен Порожанов. Съоръжението е мярка срещу разпространението на африканска чума по свинете. По-късно в Букурещ Порожанов се срещна с румънските министри на земеделието и развитието на селските райони, за да координира мерките срещу заразата.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
18:57, 10.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

На срещата с министър Порожанов собственици на големи ферми от страната поискаха държавата да вземе мерки и да защити промишленото свиневъдство. Обсъдени бяха потенциалните аплахи от заразата, която като основен източник може да се разпространи от домашните дворове.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Темата с обезщетенията и разбира се, което е доста сериозната като тема - въпросните транспортни коридори, когато в една област имаме установена зараза, има ограничение на движението на животни.

Да се обособи периметър от 20-30 км около големите ферми поискаха още свиневъдите.

Д-р Румен Караманов, свиневъд - Добрич: Трябва да се реши само проблемът със задния двор. Държавата е в пълните си права всички онези, които не са регистрирани - животните, да ги унищожи без право на обезщетение.

По-късно през деня, министър Порожанов се срещна в Букурещ с румънските си колеги на земеделието и развитието на селските райони. Сред основните теми бяха гонките на диви прасета в Румъния, които създават предпоставки за напрежение сред животните.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Това, което нас ни притеснява, е че в Румъния има все пак практика за гонки на диви прасета - ние сме спрели при нас, камо ли в пограничните райони онки на диви прасета, които създават предпоставки за напрежение сред самите животни и възможности те да бягат в най-различни посоки включително и в нашата.

Подобряват се и мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния. Продължава и изземването на продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо, които се прибират във фризери, а след това се унищожават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Подновиха пробивите за източване на мазут от потъналия край Созопол кораб
Подновиха пробивите за източване на мазут от потъналия край Созопол кораб
Пожар изпепели покрив на сграда в  Студентски град
Пожар изпепели покрив на сграда в "Студентски град"