НОВИНИ

България е на първо място в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици

15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация. Страната ни е на първо място в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Данните бяха изнесени на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето ни.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:38, 26.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици.

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма. Това е една тухла четворка.

Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове. Въздействат ни на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни.

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог: То търси слабото ни място и където ни е слабото място, замърсяването на околната среда там ни удря. Ако генетично слабото ни място е белият дроб, имаме проблем в белия дроб, ако генетично слабото ни място е сърцето, то ни удря там. Може да развием диабет или раково заболяване.

Затова според експертите, са важни мерките срещу замърсяването на въздуха. И пак според тях, у нас тези мерки не са достатъчни. Срещу нас вече има една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на въздуха.

Доц. Михаил Околийски - експерт в Световната здравна организация: В България тепърва трябва да се взимат адекватни мерки. Има доста високо ниво на замърсяване, особено в големите градове.
Адв. Пламен Таушанов - председател на Българска асоциация за закрила на пациентите: Още 2017 г. е препоръчано да се измерват фините прахови частици. Досега това не е реализирано, какво измерват? Най-опасните не се измерват. Това не са системни подходи и не водят до видим резултат.

20 пъти повече хора у нас умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи, твърди председателят на Асоциацията за закрила на пациентите. Въпреки това, значителен е процентът на българите, които не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстракт от охлюв може да забави развитието на Алцхаймер?
Екстракт от охлюв може да забави развитието на Алцхаймер?
Британският парламент определя насоки за утрешното гласуване на Брекзит
Британският парламент определя насоки за утрешното гласуване на Брекзит