НОВИНИ

България е сред първите в Европа по износ на билки

България е сред първите 5 европейски страни по износ на билки и подправки в Европейския съюз - сочат данни на Асоциацията на билкарите. По износ на билки изпреварваме страни като Полша, Унгария и Сърбия. Според бранша, обаче, през последните години се натрупват проблеми в сектора, които могат да доведат до срив в производството и страната ни да загуби своята конкурентоспособност на международните пазари.Репортаж на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:51, 12.01.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

България е сред първите пет европейски страни по износ на билки и подправки в Европейския съюз, сочат данни на Асоциацията на билкарите. По износ на билки изпреварваме страни като Полша,Унгария и Сърбия. В същото време обаче през последните години в бранша се натрупват проблеми, които могат да доведат до срив в производството и страната ни да загуби своята конкурентноспособност на международните пазари. Репортаж на Зоя Велинова.

През последните години събирането и износът на диворастящи билки у нас намалява. Въпреки това, все още сме сред водещите европейски страни по този показател.

През 2018 г. сме изнесли 9000 тона диворастящи сухи билки, а през 2017 - 12 000 тона. Страната ни е изключително богата на лечебни растения, ценени високо зад граница и неслучайно експортът за миналата година надхвърля 10 млн. евро.

Българските билки се изнасят в близо 30 страни. Най-търсени са копривата - корени и листа, липа, маточина и глог. Най-голямо количество от нашите билки се продава в Германия, Франция и Испания.

Сред търсените в чужбина наши билки са и шипките, но добивът им намаля заради прочистване на терените, използвани за пасища, за което стопаните получават субсидии.

Все по-малко са и хората, които събират билки. Преди години бяха над 300 000. Сега в активните месеци са 100 000 души, предимно от районите с висока безработица като Разград, Търговище и Шумен. Половината от тях са хора с ниско образование от малцинствени групи.

Иван Цицелков - Асоциация на билкарите: Основният проблем е липсата на берачи и на организирани курсове по билкарство.След като старите билкари си отидат, след тях никой не наследява бизнеса им.

Това, което може да се направи е парите, които се събират от горски такси, да се реинвестират в бранша под формата на образователни курсове. Сега парите потъват в бюджета и никой няма информация какви средства са събрани от горски такси.

От Асоциацията настояват и за държавна подкрепа на билкарството, както е в Полша и Сърбия например, където има дотации за сектора. В противен случай страната ни ще губи все повече позиции на международните пазари. Сега най-големите конкуренти на българските износители са фирми от Румъния,Турция, Египет и Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи финансират образованието на деца-сираци в Уганда
Българи финансират образованието на деца-сираци в Уганда
Хора с увреждания получиха шанс за работа във Варна
Хора с увреждания получиха шанс за работа във Варна