НОВИНИ

България и Гърция настояват за правила за решаване на проблема с бежанците

България и Гърция настояват за ясни правила за решаване на проблема с бежанския поток, които да се спазват както в региона, така и от всички в Евросъюза. Това стано ясно след срещата на президентите Росен Плевнелиев и Прокопис Павлопулос. Двамата са единодушни, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани няма алтернатива.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:00, 14.12.2015
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Разширяването на ЕС трябва да продължи към Западните Балкани, единодушни са президентите на България и Гърция. Споделят мнението, че за да може страните от региона да се справят със съвременните предизвикателства, е необходимо да се следват принципите на добросъседство, без да се манипулира историята.

Относно миграционния натиск към Европа, Росен Плевнелиев заяви, че във всяка европейска държава трябва да има гореща точка за прием на бежанци.

Росен Плевнелиев - президент на България: Когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници и си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа, за проблем. Когато сме заедно имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем.

Росен Плевнелиев напомни, че България охранява достойно външните граници на ЕС. А Прокопис Павлопулос потвърди подкрепата на Гърция за присъденияването ни към шенгенското пространство.

Прокопис Павлопулос - президент на Гърция: Не разбирам защо се забавя присъединяването на България към Шенген. Нашата оценка е, че България е изпълнила всички критерии и изисквания за членство.

Двамата президенти очакват, че газова връзка между България и Гърция ще се изгради бързо. Убедени са, че реализирането й ще допринесе за подобряването на енергийната сигурност в региона и диверсификацията на източниците на природен газ.

Гръцкият президент разговаря и с премира Бойко Борисов. Двамата дадоха висока оценка на двустранните икономически и търговски отношения, както и на политическия диалог между институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба за рождения ден на Вежди Рашидов
Изложба за рождения ден на Вежди Рашидов
Меркел обеща да намали броя на бежанците
Меркел обеща да намали броя на бежанците