НОВИНИ

България и Великобритания заедно срещу трафика на културни ценности

Подписването на споразумение за борбата с трафика на културни ценности и обмен на специалисти между България и Великобритания договори министърът на културата Вежди Рашидов по време на среща с британския си колега Ед Вейзи. Рашидов е на работно посещение в Лондон.

Айше Сали
от Айше Сали
20:22, 19.05.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Мястото на културната политика и аудиовизуалното изкуство в контекста на Българското председателство на ЕС обсъди министър Вежди Рашидов с британският си колега Ед Вейзи в Лондон. Двамата министри ще работят заедно за подготовката на културната програма през 2018 г., когато страната ни, подпомагана от Великобритания и Естония, ще ръководи съвета на Европейския съюз.

Ед Вейзи, министър на културата и дигиталната икономика: "За мен беше истинско удоволствие да разговарям с Вежди Рашидов. В лицето на вашия министър на културата видях един голям артист. Разговаряхме за успеха на тракийските съкровища в Лувъра, което даде възможност българското културно наследство да бъде показано и във Великобритания".
Вежди Рашидов, министър на културата: "Бях с големи резерви, а излязохме с пълна торба. По време на председателството на България през 2018 г. и през 2019 г., когато ще бъдем Европейска столица на културата, ще има културен обмен на много високо ниво. Имаме предвид, че утре ни предстои среща с директора на националния музей на Великобритания".
;

Борбата с трафика на културни ценности и дигитализирането на културното наследство бяха другите акценти в разговорите между Рашидов и Вейзи.

Вежди Рашидов, министър на културата: "Имаме вече доказателства как те изчезват от лицето на земята. Второ недопустимо е с трафикът на културни ценности да се купуват оръжия".

България и Великобритания ще предложат пред министрите на културата в ЕС създаването на единна информационна система, която фигурират културни ценности, станали предмет на престъпление. По този начин данните за артефактите ще бъдат достъпни за всички заинтересовани държави и институции. В края на срещата Рашидов подари на своя колега реплика от Тракийското съкровище и го покани да посети България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов: Цените на дребно за горивата ще се запазят
Горанов: Цените на дребно за горивата ще се запазят
Тунел в поле
Тунел в поле