НОВИНИ

България отбеляза 76 години от спасяването на българските евреи

В София се проведе шествие на толерантността и единението. Церемонии имаше в различни градове на страната.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:55, 10.03.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Спасените и техните наследници и днес разказват истории, които никога не трябва да се повтарят. Виктория Атанасова тогава била 11-годишна.

Виктория Атанасова: 9 март точно беше определен, за да тръгнат и кюстендилските евреи. Майка ми шиеше торбички за всички и плачеше, криейки се от нас. Заповедта беше който може да ходи, трябва да има индивидуален багаж. Ние наивно се радвахме, че ще видим влак, ще пътуваме, но тревогата просто витаеше около нас.

До вечерта дошло съобщението, че остават.

Виктория Атанасова: Останахме. И останахме живи.
;

И политици, и граждани днес заявиха, че тези мрачни времена трябва да се помнят.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Ние трябва да даваме пример, и трябва за съжаление да не забравяме, че все още толкова години по-късно има прояви на антисемитизъм, на етническа и религиозна омраза.
;

Шествие на толерантността и единението на българския народ под надслова "Заедно за България, заедно за Европа", тръгна от столичния храм „Света София“ и премина покрай паметника на Незнайния войн, Светия синод, парламента, до паметника на спасението.

Ирит Лилиан - посланик на Държавата Израел в България: За тези, които твърдят, че България няма общо с холокоста, трябва да отговоря, че ужасната съдба на българските евреи е била на прага на България.
Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Нека да отдадем своето уважение и почит на всички общественици, политици, парламентаристи, на обикновените граждани, които са застанали като един, за да запазят своите съседи, своите приятели.

В Пловдив, Варна, и други градове в страната също почетоха деня на спасението на българските евреи. Обещаха си да помнят. А както гласи стара еврейска поговорка - ако спасиш един човек, спасяваш целия свят.

;

По повод годишнината от спасяването на българските евреи, премиерът Бойко Борисов призова в профила си във Фейсбук днес да си спомним забележителния акт на героизъм на Димитър Пешев, Екзарх Йосиф, митрополит Кирил, и всички интелектуалци, политици и общественици, които са се обявили против отнемането на граждански права на еврейското население в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
157 души загинаха при катастрофата на самолет от Етиопските авиолинии
157 души загинаха при катастрофата на самолет от Етиопските авиолинии
Вишеградската четворка отбелязва 20 години членство в НАТО
Вишеградската четворка отбелязва 20 години членство в НАТО