НОВИНИ

България отбеляза националния празник 3-ти март

С тържества и възпоменателни церемонии в цялата страна се отбелязват 138 години от Освобождението на България от османско робство. На днешния ден през 1878-ма година в Сан Стефано е подписан мирния договор, който слага край на Руско-турската война и поставя началото на третата българска държава.

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 03.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От Паметника на незнайния воин тази сутрин 20 артилерийски салюта и националния химн дадоха началото на празничната церемония. В присъствието на държавния глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев тържествено беше издигнат българският трибагреник.

Небето над София тази вечер беше озарено от тържествената заря-проверка, която БНТ излъчи на живо.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: "Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода. Скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода. Честваме и делото на поколения български възрожденци и революционери, положили живота си за духовното и политическо въздигане на Родината."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите по света празнуват 3 март
Българите по света празнуват 3 март
Българската общност в Торонто посрещна 3-ти март
Българската общност в Торонто посрещна 3-ти март