НОВИНИ

Рекорден интерес към България на световния форум за вина

Над 50 световно известни сомелиери и журналисти от цял свят ще дойдат в България, за Световния конкурс за вина, чийто домакин е Пловдив в края на месец април. Утре изтича крайния срок за представяне на мостри за участие в конкурса. България спечели домакинството на форума в съревнование с лидери в производството на вина като Франция, Австралия и Аржентина.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
19:40, 03.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Световният конкурс за вина „Concours Mondial de Bruxelles” се провежда за първи път през 1994-та година в Брюж и с времето се превръща в един от най-престижните форуми на индустрията. Сега световният форум ще се проведе в Пловдив, а ден преди крайния срок за регистрация на участниците интересът към него е огромен, отчитат организаторите.

"В членовете на журито може да отбележим, че е най-добрият сомелиер в Испания. Ще дойде е най-добрия дегустатор във Белгия", каза Меглена Михова – представител на конкурса за България.

Българските големи винопроизводители, заявили участие в съпътстващата програма, са повече от 20. По-смели стават и малките изби, които също ще представят своите бутикови вина.

"Нашите типични сортове се вписват в съвременните характеристики на вината, които сега са с по-малка натовареност и по-малко танини. Нашите сортове мискет, мавруд, гъмза предлагат тези качества и правят вината много интересни", допълни Меглена Михова.

Българските вина ще се борят с още 9 хиляди мостри от 55 държави. Крайният срок за изпращане на бутилките с вино е до 31-ви март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимните курорти посрещат хиляди туристи
Зимните курорти посрещат хиляди туристи
Протест за неизплатени заплати край Шабла
Протест за неизплатени заплати край Шабла