НОВИНИ

България отпуска 200 хиляди лева помощ за Албания

Българското правителство ще отпусне помощ от 200 000 лв. на Албания за справяне с щетите от силното земетресение. Страната ни има готовност да изпрати и спасителни екипи. У нас земетресението е усетено най-силно в София, Перник, Благоевград и Кюстендил. Трусът е усетен предимно по високите етажи на сградите.Имало ли е паника тази сутрин сред жителите на Благоевград разказва Ирина Николова.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:24, 26.11.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Паника сред хората в Благоевград не е имало. За щастие пострадали и нанесени щети няма.

Силният трус е усетен предимно от хората, живеещи по високите етажи на сградите в Благоевград. Много от тях разказаха, че са се събудили тази сутрин от силния трус около 5 часа.

В Албания живеят около 10 000 наши сънародници. От Министерството на външните работи по-рано днес съобщиха, че няма данни за пострадали българи. До момента никой не е търсил помощ и съдействие от посолството ни в Тирана.

Министър Екатерина Захариева заяви, че са в постоянна връзка с колегите им в Албания.

В Благоевград хората са усетили труса, въпреки че епицентърът на земетресението е на повече от 500 км от града. Разказаха, че трусът е бил кратък.

Според сеизмолози това е най-силното земетресение в Албания за последните 30 години. През целия ден са усетени вторични трусове, които са с по-нисък магнитуд.

Проф. Николай Милошев: Целият Балкански полуостров е център на по-голяма сеизмологична активност. Това, което се мъчи да ни каже природата, е че може би знаем как да строим, знаем, че земетресения е имало и ще има по нашите земи и че трябва да се научим да живеем с тях.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че страната ни има готовност да изпрати екипи в Албания, които да помагат при издирването на пострадали хора.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Това се наричат модули, които са съставени за търсене и спасяване след такива природни бедствия, тъй като, пак казвам, важно е първите няколко дни да успеем да намерим хората, които за затрупани, които са живи и трябва да им се окаже помощ. Това включва кучета, техника за предвижване, медицински екипи.

В посолството ни в Тирана е сформиран кризисен щаб, където сънародниците ни могат да потърсят помощ. От Министерството на външните работи заявиха, че ще бъде отпусната финансова помощ на Албания за справянето с щетите.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Това, което успяхме в рамките на няколко часа, е от средствата, които в бюджета на министерството на външните работи има по помощ на развитие и за хуманитарна помощ, да отпуснем спешно 200 000 лв. за най-неотложните нужди за спасяване и за възстановяване после на щетите от земетресението.

Няма данни за пострадали и разрушения в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП заявиха, че вярват в невинността на Елена Йончева
От БСП заявиха, че вярват в невинността на Елена Йончева
Радев подписа указа за назначаването на Гешев на поста главен прокурор
Радев подписа указа за назначаването на Гешев на поста главен прокурор