НОВИНИ

България планира да запази проекта "Бургас-Александруполис"

Проектът за петролопровод "Бургас-Александруполис" не е архивиран и при необходимост може да бъде възобновен. Руската компания Транснефт неотдавна получила уведомление от България за плановете й да запази проекта, съобщи пред журналисти ръководителят на Транснефт Николай Токарев, цитиран от РИА Новости.

bnt avatar logo
от БТА
15:01, 19.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
българия планира запази проекта бургас александруполис

Планираше се по тръбопровода "Бургас-Александруполис" да се транспортира петрол, заобикаляйки пренатоварените проливи Босфора и Дарданелите. Петролопроводът с мощност 35 милиона тона годишно с възможно увеличение до 50 милиона тона трябваше да свърже пристанище "Бургас" на Черно море с гръцкото пристанище "Александруполис" на Егейско море, припомня РИА Новости.

"Българските партньори ни изненадаха приятно. Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите по проекта "Бургас-Александруполис". Те са против ликвидацията на управляващата компания, която бе създадена на времето за изпълнението на проекта. След това тя (дейността й) бе замразена. Сега в нея всички са заинтересовани, включително и българските партньори", каза Токарев, отговаряйки на въпроса дали събитията в Турция ще допринесат за развитието на други маршрути за транспортиране на петрол.

Транснефт е в състояние бързо да задейства излишъка от мощности по западното направление, ако бъде затворен Босфорският пролив, допълни Токарев, цитиран от ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОК решава дали да отстрани Русия изцяло от игрите в Рио де Жанейро
МОК решава дали да отстрани Русия изцяло от игрите в Рио де Жанейро
Фискалният съвет: Разходите за образование и здравеопазване са нереалистични
Фискалният съвет: Разходите за образование и здравеопазване са нереалистични