НОВИНИ

Българка от София е участвала в схемата за финансиране на терористи в чужбина

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души след мащабната операция срещу престъпна група, превеждала пари на терористични организации. Един е обвинен задочно, тъй като е обявен за международно издирване.Сред задържаните има и българка. При вчерашната акция бяха арестувани 43-ма души, а в 7 града бяха извършени десетки претърсвания. Тихомир Игнатов работи по темата.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:04, 19.01.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Задържаните ще отговорят за косвено финансиране на терористична организация, действала на територията на друга държава.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Второто обвинение на всяко едно от шестте лица е за това, че са участвали в група, която е създадена с цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава.

Петима от обвиняемите са сирийски граждани, двама са със статут на постоянно пребиваващи чужденци. В схемата за финансиране на терористи е участвала и българка, която живее в София.

Групата е действала на територията на България от 2016 г. Според разследващите през последните три години задържаните са превели към международни терористични организации не по-малко от 25 милиона евро. Другата дейност на групата била да купува автомобили, които били прекарвани през Турция до сирийската граница.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Тези автомобили са били предоставяни на членове на международни терористични организации.

Установено е, че са прехвърлили поне 100 автомобила. Паричните трансфери са ставали по метода ,"хавала", гарантиращ анонимност и липса на следи от каквито и да било документи.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Тази система е предпочитана, защото посредниците взимат едни лихвени проценти, които са много по-малки отколкото на официалните банки.

Системата разчита основно на мрежа от посредници. Доверието е това, което задвижва подобен тип сделки. Поръчките се осъществяват чрез устни договорки по телефона или онлайн. Парите се предават лично между посредниците докато стигнат до крайния получател. Не винаги става въпрос само за пари - понякога сделките са за имоти, скъпи вещи или пък услуги.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Тази мрежа може да бъде разбита на ен на брой посредници, като между купувача и продавача се дава само един шифър. Този шифър трябва да бъде предаден от последния посредник на купувача. От там вече става деблокирането.

Подобни парични преводи са използвани в Афганистан при продажбата на опиум, както и от Ислямска държава при продажбата на нефт.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Счита се, че някъде над 50 финансово-брокерски къщи съществуват на Ислямска държава, като финансово-брокерски са в кавички. Това не са банки, в които да има платежни нареждания. Всичко това беше точно по тази система.

От прокуратурата заявиха, че ще поискат утре от съда задържаните да останат за постоянно в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водни струи, сълзотворен газ и инциденти на десетия протест на жълтите жилетки
Водни струи, сълзотворен газ и инциденти на десетия протест на "жълтите жилетки"
Продължава обновлението при консерваторите в германската политика
Продължава обновлението при консерваторите в германската политика