НОВИНИ

Българка, живееща постоянно в Гърция пътува до Кърджали, за да гласува

Нито една избирателна секция не е разкрита в района между Солун и границата на Гърция с Турция. Сънародниците ни, които живеят тук, трябва да избират дали да пътуват около 300 км до Солун или да се върнат в родните си градове в България, за да упражнят задължителния вот за президент и вицепрезидент. Според промените в Избирателния кодекс, за да бъде разкрита избирателна секция извън страната следва да бъдат предварително подадени не по-малко шестдесет писмени заявления за това.

bnt avatar logo
от Десислава Шишманова
14:09, 06.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Мария Михайлова живее в северния гръцки град Комотини повече от 25 години. Семейството на съпруга ѝ - Михалис е сред най-популярните фамилии в градчето - от поколения препитанието им е тракийският хляб. С Комотини е трайно свързан целият живот на Мария, защото тук е създала семейство и нейната дъщеря, тук е родено и расте внучето ѝ. Днес обаче Мария е в Кърджали, за да гласува. Искала да доведе със себе си още българи, от близо 100-та сънародници, установили се в Комотини.

Мария Михайлова: Едната жена е от Харманли, другата от Хасково, третата от Пазарджик. Жената скоро си беше в Харманли и казва - искам да си взема бележка, за да мога поне да отида до Кърджали, за да гласувам. Но казаха - не може, защото трябвало преди два месеца да подаде заявление. И така - дефакто - тези жени няма да гласуват!

На парламентарните избори Мария е гласувала в Комотини, тогава секцията била разкрита в общината. И въпреки,че животът ѝ е трайно свързан с Гърция, тя има свои причини да пропътува на собствени разноски разстоянието до Кърджали тази сутрин.

Мария Михайлова: Аз съм остаряла, нашият живот мина. Искам за младите да има промяна, трябва да има работа... майките да раждат деца. Тук непрекъснато виждам бременни жени и бебета, като се върна в Кърджали - една бременна жена не виждам.

На раздяла Мария напомня на българите извън страната,че дори да не са подали предварително заявление, ако отидат до изборната секция - могат да бъдат вписани в списъците за гласуване и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюлетини за референдума без пликове в Хасково
Бюлетини за референдума без пликове в Хасково
Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства
Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства