НОВИНИ

"Българска памет" събира 150 младежи с български корени

Повече от 150 младежи с български корени от Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и техни връстници от България се събраха край Варна на традиционния международен семинар на фондация "Българска памет". Вече 9 години инициативата въвлича най-младите в процеса на европейска интеграция, запазвайки тяхната национална идентичност.

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 27.10.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

По традиция на семинарите младежите обсъждат теми от българската история и култура, откриват общите си корени и ценности. Едновременно с това научават повече за политиките на европейска интеграция и възможностите, които България им предоставя като член на Европейския съюз.

Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет": Нашата задача е тези деца да усетят първо, че има някой, който да мисли за тях, за тяхното кариерно развитие. Обичайки родната си, да имат желание да вложат таланта си в нея, тоест, да не произвеждаме потенциални емигранти.

Годишните срещи на фондация "Българска памет" отдавна нямат нужда от популяризиране сред българската диаспора, в която и да е страна. Виждайки конкретните резултати от работата на организаторите, желаещите да участват в семинарите стават все повече.

Агафия Никифорцева, от Молдова: Ние говорим един общ език и това е нещо, което ни обединява. Вече за трети път съм тук и много ми харесва, запознавам се с много интересни неща за България, за Европейския съюз, за възможностите, които имам.
Владлина Лозева, от Украйна: На семинара съм за първи път и съм много благодарна на фондация Българска памет. Много нова информация, която ще ми помогне да кандидатствам в бъдеще в България.

Президентът Росен Плевнелиев се включи в есенната сесия тази година, откривайки дискусията на тема "Европа - настояще и бъдеще". Той е след поддръжниците на инициативата от самото й начало през 2007-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекуват лица с ментални увреждания чрез музикална терапия
Лекуват лица с ментални увреждания чрез музикална терапия
Валония приема СЕТА с условия
Валония приема СЕТА с условия