Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Българската и Руската църква имат нов светец

Днес Българската православна църква канонизира Владика Серафим Соболев. Паметта му ще се чества на днешния ден- 26 февруари, а към името му ще се добави и Софийски чудотворец. Катедралният храм "Св. Ал. Невски" се изпълни днес с хора, дошли да се поклонят пред новия светец. Тържествата по прославлението му започнаха рано сутринта.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Любомир Бързаков
18:13, 26.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От днес столицата ни София и Българската и Руската православна църква имат нов светец-светител Серафим Соболев, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Малко след 9 иконата подарена на България от Руския патриарх Кирил беше извадена от олтара и отнесена в средата на храма. Знеполският епископ Арсений прочете словото, с което беше обявено прославлението на Владика Серафим.

Знеполски епископ Арсений: Да бъде причислен към лика на светците Богучарският архиепископ Серафим за общоцърковно почитание,честните останки на светителя Серафим да се смятат за свети мощи и да им се отдава дължимата почит. Да се състави специална служба на светител Серафим архиепископ Богучарски, а докато бъде написана да се служи по общия миней по чина на светителите.

Паметта му да се празнува на 26 февруари в деня на неговата смърт, продължи епископ Арсений, и да се изпишат икони и житие на новопрославения светител. За днешния тържествен ден беше подготвено и специално Патриаршеско и Синодално послание.

Архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод: Нека всички заедно с една уста, едно сърце и една душа днес възпеем новопрославения Софийски чудотворец и молитвено да възкликнем "Величаем те свети светителю отче нас Серафиме и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш да нас на Христа, нашия Бог.


След това българският патриарх Неофит издигна иконата на Свети Серафим към четирите посоки на света, а архиереите се поклониха пред нея.

Отслужена беше и тържествена света литургия. Катедралният храм отдавна не беше се изпълвал с толкова хора, дошли да се поклонят пред новия светия.

- Помага на българите, на мен лично е помогнал за нещо, което беше абсолютно невъзможно да стане по всички мед. заключения.

- Дъщеря ми беше болна, идвах, писвах писма тука, молих се, оправи се.

- Изпълнява според вярата на човек и желанието, изпросва от Бога застъпничеството си.

- Много го уважавам и се прекланям пред светеца

- Защото е пазител на България!

Потокът от хора в криптата на Руската църквата никога не е спирал, очаква се след днешната канонизация хората, които търсят помощ от светеца да станат още повече.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой ще затвърди властта си в Иран?
Кой ще затвърди властта си в Иран?
Премиерът: Поздравявам КЗК за разследването за картел на горивата
Премиерът: Поздравявам КЗК за разследването за картел на горивата