НОВИНИ

Български архитекти в надпреварата за европейските награди за архитектура

Български архитекти от целия свят участват в надпревара за европейските награди за архитектура. 220 участници от последните 2 години ще се борят за отличията. Победителите ще бъдат обявени в събота, а дотогава архитектите ще обсъждат бъдещето на професията и възможностите за развитие на градската среда.

Айше Сали
от Айше Сали
23:03, 05.06.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
български архитекти надпреварата европейските награди архитектура

Удобствата в града, гледката през прозореца и уюта в домовете ни. Повече и 75 проекта в Националната художествена галерия представят архитектурните решения за света, който ни заобикаля. Най-новите идеи и предложенията за втори градски център на София ще бъдат оценявани в две отделни конкурсни програми. А освен архитекти в международното жури са включени философи и индустриалци.

проф. Бойко Кадинов, архитект и организатор на конкурса: Започва да има една идея за по-дългосрочно мислене, различна от темата просто да направим решението в момента. За мен това е най-важната част от събитието. Много ми се иска българската архитектура да не губи индивидуалния си образ.

Зеленината вече е неизменна част от фасадите на жилищни сгради, а реставрацията на Ларгото, както и нестандартното предложение за вида на кабинковия лифт към Витоша са сред идеите в надпревара за наградата. С тях ще се конкурира и проектът за възстановяване на стадиона в Пловдив. Думата на журито ще научим в събота, но най-важното според организаторите е диалогът за по-красивия ни живот да продължи и след това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е убит след стрелба в центъра на Ботевград
Мъж е убит след стрелба в центъра на Ботевград
Панди-близнаци се родиха в Китай
Панди-близнаци се родиха в Китай