НОВИНИ

Български проект спечели престижната награда Натура 2000

Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Наградите „Натура 2000“, която се проведе на 17 май в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

български проект спечели престижната награда натура 2000
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 18.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Проектът на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – „Помощ за египетския лешояд“ спечели наградата „Натура 2000“ в категорията „Трансгранично сътрудничество“. БДЗП е координиращ бенефициент на проекта, който обединява партньори от Гърция и Великобритания – Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF Гърция и Кралското дружество за защита на птиците (RSPB).


Още два проекта с участието на БДЗП бяха сред номинираните за престижните награди - „Сигурно зимовище за червеногушата гъска“ и „Солта на живота“. Церемонията бе открита от танцьорите от танцова компания ДЮН, които представиха своя танц „Езерото“, изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - „Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората“.


Това не е първата награда „Натура 2000“ за БДЗП. През 2016 г. БДЗП участва като партньор в два от отличените проекти. Проект „За Балкана и хората“ спечели наградата „Натура 2000“ в категорията „Социално-икономически ползи“, а „Опазване на местообитанията на най-рядката европейска водолюбива птица - малката белочела гъска“, бе отличен в категория „Трансгранично сътрудничество“. Проектът „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България“ получи отличието в категорията „Природозащита“ за 2014 г.

Победителите в другите 5 категории са:

  • Природозащита – „Партньорство за прекратяване на отравянията на царските орли“ на BirdLife Унгария;
  • Комуникация – „Натура 2000: Свързване на хората с биоразнообразието“ на BirdLife Испания и Агенция EFE;
  • Сближаване на интересите – “Живот с мечките в 21 век: трудности и предизвикателства“на Callisto в Гърция;
  • Социално-икономически ползи – „Възстановяване на 2500 ха пасища в Естония“ на Съвета по околната среда в Естония;
  • Наградата на публиката отиде в Португалия за проекта „Училище за природа“.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин в Сочи на 22 май
Румен Радев ще се срещне с Владимир Путин в Сочи на 22 май
Все пак и това е нещо...
Все пак и това е нещо...