НОВИНИ

Близо 100 миньори блокираха пътя от Бургас към курорта "Слънчев бряг"

Съкратени миньори от бургаската мина "Черно море"блокираха за кратко тази сутрин пътя Бургас - Слънчев бряг. Те протестират заради неизплатени обезщетения.В началото на април мина „Черно море" обяви фалит и галериите бяха затворени. На борсата отидоха 240 от общо 280 служители. Преди месец съдия-изпълнител обяви мината и съоръженията на търг, а миньорите, които живеят във ведомствените жилища са предупредени да напуснат.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
13:14, 07.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Пред бариерата на затворената мина се събраха миньори и техните семейства. Те още чакат цялостно изплащане на обезщетенията. Изпълнителният директор обяви пред събралите се, че от дължимите 540 хиляди лева за заплати досега са изплатили на части близо 200 хил.лева. Парите идвали от външни фирми, под формата на заеми.

Русомир Калоянчев-изп.директор на мина "Черно Море": За момента мината няма никакви приходи и не ни е възможно със собствени сили да платим обезщетенията на работниците, които освободихме април месец. В петък получихме частично плащате и преведохме на хората по 220 лв.

Миньорите и техните семейства освен за парите си треперят и за жилищата. По-голямата част от тях живеят във ведомствени общежития, които също са обявени на търг.

Никой от нас не знае колко пари има да получава, тъй като при освобождаването на никой не бе предоставен документ за дължимата сума. С това изплащане на възнагражденията на порции, ние не можем да си направим изчисления"- казаха миньорите. За около 15минути те блокираха пътя Бургас- Каблешково, а след това за половин час блокираха и едното платно на пътя Бургас- Сл.Бряг. Ако не им бъдат изплатени дължимите пари в кратък срок миньорите заплашват с нови протести и блокади на пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Фолксваген и китайска компания преговарят за съвместна работа по електромобили​
​Фолксваген и китайска компания преговарят за съвместна работа по електромобили​
По-ниски добиви от маслодайния слънчоглед тази година, но с по-високо качество
По-ниски добиви от маслодайния слънчоглед тази година, но с по-високо качество