Близо 500 са случаите на морбили у нас

Случаите на морбили на територията на страната към 24.04.2019 г. са 497. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. В други региони няма отчетливи огнища. Данните изнесе главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица 2019 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

от БГНЕС
15:02, 24.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
близо 500 случаите морбили нас
Д-р Ангел Кунчев: Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 г. 7% от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 на сто не са се явили за втората. Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения.

Според д-р Кунчев притеснителен е и фактът, че неимунизирани деца всъщност се водят имунизирани, затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.

Експертите от Световната здравна организация съветват да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът. С 2% се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта, че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще се проведе от 24 до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Искат възбрана за над 80 тона агнешко от Македония
Искат възбрана за над 80 тона агнешко от Македония
В електронните цигари има опасни бактерии
В електронните цигари има опасни бактерии