НОВИНИ

БНР и "Музикаутор" постигнаха споразумение

От 1 март в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на "Музикаутор". След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор между Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор", съобщават от радиото.

бнр музикаутор постигнаха споразумение
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 24.02.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации. Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория, пише в съобщението.

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор", от началото на годината Българското национално радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

БНР благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио, отбелязват от радиото.

БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за действията на "Музикаутор". Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права, добавят от радиото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установени са родителите на 2-годишното намерено момченце
Установени са родителите на 2-годишното намерено момченце
Изобразително изкуство и народни танци от първи клас в Училището по изкуствата
Изобразително изкуство и народни танци от първи клас в Училището по изкуствата