НОВИНИ

Богомил Манчев в „Още от деня“: Атомната електроцентрала е дългосрочно решение

В студиото на „Още от деня“ Богомил Манчев заяви, че изграждането на ядрени мощности за произвеждането на ток е дългосрочно решение за енергийния пазар в България, докато т.нар. „зелени централи“ са временно решение и не са рентабилни. Той допълни, че Европейската комисия изисква от България да намали вредните си емисии от топлоелектроцентралите, а ако не изпълни изискванията, страната ни ще грозят глоби.

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 12.02.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Има стратегия на Европейската общност. Миналата година бяха приети ниски нива на емиси, които трябва да излъчват големите енергийни уредби, заяви в студиото на „Още от деня“ Богомил Манчев. Те излъчват въглероден диоксид, живак и азотни оксиди, напомни той.

Богомил Манчев: Ако не успееш да си купиш всичките квоти, в момента по нашето законодателство ще те глобят със 100 евро на емисия. Ако си ги купиш от борса, която продава „Заместител зелена емисия“, в момента те са между 7,5-8 евро на тон. Това се начислява върху цената за мегаватчас.

За да се произведе един мегаватчас енергия в ТЕЦ Марица-изток, в момента отделяме между 1,2-1,4 тона въглероден двуокис на всеки добит мегаватчас, а при глоба цената на мегаватчас ще се увеличи значително, допълни той.

Богомил Манчев: Като енергетика ще рухнем, затова България иска малка отсрочка да може да представи свои програми как да достигне нови нива на емисии, въведени от ЕК миналата година. Това трябва да се случи до 2022 г. С Парижкото споразумение светът се съгласява въобще да премахне въглеродната енергетика.

Това би означавало да се мине на ядрена или слънчева енергия, а най-бързо в тази посока се развива Китай, заяви Манчев.

;

Дори при съвременните цени АЕЦ „Белене“ би произвела един милиард мегаватчаса за експоатационния си период от 60 години, допълни той. Това означава, че инвестицята би се върнала.

Богомил Манчев: Когато е проектиран проектът „Белене“, винаги е бил пресмятан да работи на свободен пазар, а не с принудителни цени за купуване.

Разбира се, при оскъпяване на проекта има рискове, заяви Манчев. Т.нар. зелена енергия все още не е надежден източник на енергия и работят с нисъс коефициент на полезна дейност. В България те могат да да работят на пълна мощност 1500 часа в година от 8760 часа общо. Соларните централи произвеждат пет пъти по-скъп ток.

Единствената зависимост по въпроса с „Белене“ е въпросът за източника на производител на гориво, заяви Манчев. По думите му това е възможно. 95% от инженерните услугжи по централата ще се правят от България, така че и тук по думите му няма зависимост от Русия.

Богомил Манчев:Трябва да се разработи внимателно енергийната ни система.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече кандидати за приемни семейства в област Благоевград
Все повече кандидати за приемни семейства в област Благоевград
Юнкер е разговарял със Ска Келер заради декларацията на НФСБ
Юнкер е разговарял със Ска Келер заради декларацията на НФСБ