НОВИНИ

Болни от хепатит протестираха пред здравната каса

Пациенти с черни качулки протестираха пред здравната каса. Така те напомниха, че всяко бавене на лечението ги осъжда на смърт. Става дума за новото лечение на хепатит С, което болни в последен стадий очакват от началото на годината. И въпреки че новите медикаменти не са по-скъпи, отпускането им се бави. От здравната каса обясниха, че няма никакво забавяне и всичко движи в законно установените срокове.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:41, 09.08.2016 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Днес тя нямаше сили да дойде. Наложи се дъщеря й да прочете отчаяната й молба към здравната каса.

Десислава Дойнова: Животът ми зависи от вас. Вие избирате дали да живея, или ще умра в страшни мъки. Търпението ми е изчерпано.

Отчаянието отново я връхлита и то след като преди година получи надежда, че лечението й е възможно. Тя е с цироза и на два пъти едва оживява след чернодробна кома.

Катерина Дойнова: Задържам вода в черния дроб, асцид, това е отрова, отива в мозъка и съм до там
. Въпрос: Трудно се излиза?
Катерина Дойнова:
Не, може и въобще да не изляза.

Тя е една от онези 400 болни, които са на ръба, които не могат да се лекуват със старите медикаменти и заболяването им е крайно напреднало. От онези 4000 пациенти, които видяха спасението си в новите безинтерферонови терапии, които без тежки странични действия могат да елиминират вируса от организма им.

Силвана Лесидренска - пациентско сдружение "ХепАктив": Това са хора с рак с цироза на черния дроб, с придружаващи онкологични заболявания, автоимунни заболявания, с коинфекции с ХИВ.

И лечението им вече трябваше да е започнало. Вместо това към пациентската организация вървят безспирни жалби за бавене, за липса на отговор. Подобни на майката на Десислава, която от 17 май чака разрешение.

Десислава Дойнова: Оттам ми беше отговорено - много бързате ще чакате 3-4-5 месеца - колкото е необходимо.
Силвана Лесидренска: За мен е неприемливо да се обяснява как човек с цироза на черния дроб ще чака още 4 месеца.

Въпреки представените документи, от касата упорито твърдят, че забавяне няма.

Величка Стаменова - председател на Комисия за скъпоструващо лечение, НЗОК: Няма забавяне.
Въпрос: Как да няма забавяне?
Величка Стаменова - Придвижени са документите на 480 до 500 пациенти, от тях 260 са разгледани, 220 вече имат лечение. Останалите са отложени за медицински уточнения.

Според данни от продажбите в аптеките, лечение са получили най-много 100, а не 220 пациента. Не обясниха и защо държат болните в неведение за нужните медицински доуточнения. А накрая дори стана ясно, че лечението на Катерина е одобрено преди 16 дни, но нямало кой да й каже. Други трима от протестиращите също получиха протоколите си след акцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората в Скопие след бедствието: Македонските власти ги няма
Хората в Скопие след бедствието: Македонските власти ги няма
Путин поиска железобетонни юридически гаранции за възобновяване на Южен поток
Путин поиска железобетонни юридически гаранции за възобновяване на "Южен поток"