НОВИНИ

Болници дават на съд здравнонеосигурени

Ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение в болница. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха за БНТ, че през първите 7 месеца на годината са постъпили около 4 хиляди молби, а похарчените пари са с 290 000 лева повече в сравнение със същия период на 2016 г. По данни на Националната агенция за приходите броят на неосигурените варира между 400 и 500 000 души. От Софийския районен съд казаха, че болници водят дела срещу неосигурени пациенти, които не са си платили лечението.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
20:00, 25.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още
болници дават съд здравнонеосигурени

През миналата година през спешното отделение на Националната кардиологична болница са преминали 15 000 пациенти. Неосигурените са били около 200. От началото на 2017 г. преминалите пациенти без осигуровки са около 90.

д-р Ваня Савкова - завеждащ "Спешно отделение", Национална кардиологична болница: "Без да са в спешно състояние, тъй като се знае, че ще бъдат прегледани, се обръщат към нас".

Прегледът е за сметка на болницата. В случай че се наложи пациентът да остане за лечение, близките му се приканват да платят осигуровките или се търси помощ от социалните служби.

проф. Марио Станкев - директор на Националната кардиологична болница: "В голяма част от случаите можем да върнем поне част от вложените средства, тъй като спешните болници са изключително ресурсоемки".

Загубите на Националната кардиологична болница са около 200 000 годишно.

Здравното министерство поема финансирането за раждане, интензивно лечение и диспансерно наблюдение на неосигурените. Почти половината от предвидените за тази година над 6 милиона вече са похарчени, съобщиха от Здравната каса. Агенцията за социално подпомагане отпуска целева помощ за лечение в болница само на неосигурени, които отговарят на определени условия.

Зоя Попова - експерт в Агенцията за социално подпомагане: "Да няма доходи, да няма собственост, която да може източник на доходи. Да няма спестявания, дялови участия, чиято обща стойност надхвърля 500 лева".

Предвиденият бюджет е 2 милиона и половина, като две-трети от парите са изплатени на болниците през първите седем месеца на годината. До момента е отказана помощ на 741 души. В такава ситуация ако пациентът не плати, разходите за лечението му остават за сметка на болницата, твърдят лекарите. От столичната болница "Света Анна" съобщиха, че са предупредили 50 неосигурени пациенти, които не са платили лечението си, че ще търсят парите си по съдебен път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капани дебнат пешеходците в Каварна
Капани дебнат пешеходците в Каварна
Шест нови детски градини се изграждат тази година в София
Шест нови детски градини се изграждат тази година в София