НОВИНИ

Здравните застрахователи се обявиха срещу незаконно искани суми от болниците

Болници искат незаконно доплащане от пациенти за услуги, които не са регламентирани. Застрахователи често получават фактури за оценка за риск от болка, транспортиране между отделенията или запазен час за операционна зала. Според здравни застрахователи, освен че исканите суми са незаконни, но тези доплащания опорочават идеята за допълнителното здравно осигуряване. Някои от сигналите на застрахователите са вече в прокуратурата. Здравният министър призна, че контролът на медицинския одит не е на нужното ниво и обеща законодателни промени.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:15, 10.12.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Освен запазен час за операционна, болниците масово представяли фактури за 7 лева за еднократно измерване на кръвното, оценка на риск от падане, обработка на документи, поддръжка на компютърна система. При нормално раждане, платено от Касата - доплащане за адаптация на семейството и ултразвуков преглед на новороденото и консултация по социални въпроси. А болници, които работят с обществен ресурс, са строго регулирани за какво може да се иска доплащане.

Д-р Мими Виткова, Асоциация на дружества за доброволно здравно осигуряване: Само за три неща - избор на екип и лекар, второто е самостоятелна стая и третото е избор на индивидуален сестрински пост.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Има голяма фантазия. По някой път и аз самия съм се учудвал на такива кешови плащания, като например, сега ще ви кажа, че е имало и плащания за гражданин за ползване на операционно легло. Ами то как ще стане операцията без операционно легло и как ще стане това допълнителен кешов разход за пациента

За подобни плащания сигнали са пращани и в Касата, и в медицинския одит. От там редовно отказвали проверка, тъй като болните били приемани като частни пациенти. Оказва се, че в някои болници хирургът нямал договор с тях да работи по клинични пътеки и затова здравноосигурени пациенти трябвало да плащат. Тарифите били по усмотрение на болниците. Затова застрахователите настояват много точно да се регламентира тяхната работа.

Д-р Милена Касабова, Асоциация на дружества за доброволно здравно осигуряване: Да се остойности и определи основният пакет, който Здравната каса заплаща, в резултат на което вече застрахователите да знаят какво надграждат, колко струва и какво предлагат. И тогава ще има един регулиран пазар на добре представена услуга и на удовлетворени клиенти
Д-р Мими Виткова: Редно е доброволното осигуряване да надгради, да даде онова, което го няма в задължителното осигуряване, вместо да покрива дефекти.

В министерството замислят законови промени, които по-строго да регламентират доплащането. Но като цяло здравният министър разчита да се засили контрола.

Кирил Ананиев: Трябва да се повиши капацитетът на тази агенция, трябва да влязат хора, нови хора, които със своя опит знания, и разбира се, със съвест, която отговаря на морала на такава институция.

Според здравните застрахователи, ако се въведе ред, вторият стълб на здравно осигуряване ще се намести от само себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест жертви след стрелба в поликлиника в Чехия
Шест жертви след стрелба в поликлиника в Чехия
Въвеждат нов график за режим на водата в Перник
Въвеждат нов график за режим на водата в Перник