НОВИНИ

Болниците в област Търговище пред бунт

В общинските болници в Търговищко има риск да пламнат протести, предупредиха от местната колегия на лекарския съюз. Причината. Населението в Омуртаг и Попово може да остане без достъп до здравни грижи след драстичните промени и изискванията по новата здравна карта. Според нея излишните легла в болниците в област Търговище са 127. Орязването на легла ще доведе и до затваряне на лечебните заведения, твърдят в отворено писмо от съсловната лекарска организация в града.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
07:54, 15.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Ако планираните от здравното министерство реформи настъпят в общинската болница в Омуртаг например, която обслужва район с голяма бедност, ще се стигне до закриване на отделения и драстично намаляване на легла за активно лечение. Така местното население ще трябва да пътува до отдалечени градове, за да получи медицински грижи.

Спешна помощ в малките общини в Търговищко също е на ниско ниво. В Омуртаг и Антоново дежури една линейка, в Опака въобще няма.

д-р Панайот Арнаудов, председател на РК на БЛС – Търговище: „Човек, който го задуши астма, бронхопневмония – къде ще отиде, как ще се лекува?! Ще отиде в голяма болница, където няма да има места, където ще се чака – това е невъзможно“.

Здравното министерство е планирало в област Търговище да намали със 70 хирургичните легла, което значи, че ще се приемат само спешни случаи. Почти наполовина са орязани и легла за неврологично и психично болни. Най-големият парадокс е, че са предложени за разкриване 42 легла за лъчелечение, когато в областта никога не е съществувало такова отделение, апаратура и специалисти. Готвените промени са неприемлив опит за административна регулация, смятат лекари.

д-р Панайот Арнаудов, председател на РК на БЛС – Търговище: „Който може, който има добри специалисти – оцелява. В противен случай ние влизаме в една тоталитарна бих я нарекъл регулация“.

В Омуртаг хората вече се готвят за протест и заплашват да блокират пътища, за да защитят лечебното си заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И малолетни крадат в русенското село Дряновец
И малолетни крадат в русенското село Дряновец
Има бюрократични пречки при лечението на деца с онкологични заболявания
Има бюрократични пречки при лечението на деца с онкологични заболявания