НОВИНИ

Борисов научил за увеличението на учителските заплати от медиите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати. Борисов каза това ден след националния учителски събор, на който ресорният министър Меглена Кунева обяви - цитирам: "Всички ще работим за 10 % увеличение на работните заплати на учителите, от 1 януари 2017". Борисов коментира и решението на арбитражa за АЕЦ "Белене". Каза, че за радост най-лошите му предчувствия не са се сбъднали и България трябва да плати на "Росатом" 550 млн. евро не като глоба, а за поръчано оборудване. Затова, по думите му, е важно да се подобрят отношенията с руската страна.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:10, 20.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е научил от медиите за обещаното от Меглена Кунева увеличение на учителските заплати.

Бойко Борисов - министър-председател:
Тя може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен, с финансовия министър не е говорено по тая тема.
-Тя каза, че е говорила с г-н финансовия министър?
- Ако е говорила, значи всичко е наред.
- Вие знаете ли колко би струвало това на държавата?
- На 2 млрд. 10% са над 250 млн. на година.

Във финансовото министерство не са водени разговори за повишаване на учителските заплати от догодина, съобщиха от там пред По света и у нас. Като уточниха, че образованието е сред приоритетните сфери за правителството, но засега няма точни разчети в числа. Потърсихме коментар и от образователното министерство, но още нямаме отговор.

;

Премиерът днес коментира и ситуацията с АЕЦ "Белене". Каза, че най-доброто решение е оборудването да бъде продадено. Затова се водят разговори с производителите, тъй като - нито те могат да продадат оборудването без частите, които България ще плати, нито страната ни може да го продаде без тях. Ето защо е важно да се нормализират отношенията между НЕК и "Росатом", за да може оборудването да бъде продадено, например на Иран.

Бойко Борисов - министър-председател:
На 11 юли имам едно посещение в Иран. След това ще мога по-подробно да ви кажа. Но много е важно, повтарям, да се уравновеси тона, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да може да постигнем максимален ефект. И в случая с флотилия по-трудно ще успеем. Тези дни се наслушах на анализатори, на какви ли не коментари по тази тема. И колкото минава повече времето, показва, че съм бил прав да съм много тревожен преди няколко дни, защото едно по едно започват да излизат неща, които са договаряни, преговаряно е. Просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажименти. За мое най-голямо съжаление, виждате, накрая идва при мен сметката.

Сега според Бойко Борисов в света има много по-опасна Студена война, отколкото преди 1989 година. По въпроса дали Турция продължава да спазва или не споразумението за реадмисия, Борисов каза, че засега границата е спокойна. Изрази надежда да има резултат от писмо на страната ни до Европейския съвет за разглеждане на проблема на следващото му заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грим и специални ефекти по „холивудски” в Русе
Грим и специални ефекти по „холивудски” в Русе
​Ако Великобритания реши да напусне ЕС, ще последват поне 7 години на изолация
​Ако Великобритания реши да напусне ЕС, ще последват поне 7 години на изолация