НОВИНИ

Какъв е контролът върху режима на децата в социалните домове

Контролът върху режима на децата в институциите е изцяло в компетентността на персонала там. Това заявиха за "По света и у нас" от Агенцията за социално подпомагане.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
16:52, 20.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Децата, навършили 12 години могат да напускат територията на домовете без да е нужно с тях да присъства възрастен, по същия начин както това се отнася и за децата, израснали в семейство. От Агенцията заявиха, че многократно са правили проверки на институциите за деца, но нарушения не са откривани.

Към момента работещите домове за деца, лишени от родителска грижа са 28, а децата в тях са 664. От 2010-та досега закритите домове са 45, а изведените от тях деца - 2560.

Ренета Митова - началник отдел " Социални услуги за деца" в Агенция за социално подпомагане
Разбира се тези деца имат свободен режим, ходят на училище, посещават кръжоци, опитваме се начинът им на живот да бъде като във всяко едно семейство и както родителят би трябвало да знае къде отиват децата, това е и стремежът и тези институции, възрастните да имат информация къде са. Във Велико Търново казаха, че са се подписали, но това не е нещо, което някъде е регламентирано, че детето трябва да се подпише. Все пак то е дете, и не носи никаква отговорност за подписа си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ако Великобритания реши да напусне ЕС, ще последват поне 7 години на изолация
​Ако Великобритания реши да напусне ЕС, ще последват поне 7 години на изолация
В Алжир забраниха Фейсбук и Туитър заради матурите
В Алжир забраниха "Фейсбук" и "Туитър" заради матурите