НОВИНИ

В Кавала подписват меморандум за новия скоростен жп коридор

Нов скоростен железопътен коридор ще свърже българските пристанища Русе, Варна и Бургас с гръцките в Солун, Кавала и Александруполис.

Александър Марков
от Александър Марков
07:30, 06.09.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Изграждането му е предвидено в меморандум за разбирателство между България и Гърция. Документът ще бъде подписан днес в Кавала в присъствието на премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Вчера Борисов пристигна на официално посещение в южната ни съседка. Целта е коридорът да свърже река Дунав с Черно и Егейско море. Така българската страна получава по-бърз достъп до гръцките пристанища, а Гърция - алтернативен път до източните европейски пазари.

В България участъкът от Свиленград през Нова Загора до Карнобат вече е модернизиран. Остава модернизацията на трасето Карнобат-Варна-Русе. Прогнозната цена на българския участък е 1 млрд. и 70 млн. евро. Снощи премиерът Бойко Борисов беше на официална вечеря с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Във фейсбук профила си Борисов пише, че двамата са обменили опит за справяне с мигрантския натиск по границата. Обсъдили са и темите икономика и газовия хъб. По думите на Борисов още един вход за газ, означава повече конкуренция. А повече конкуренция, означава по-добри цени. Българската цел е диверсификация на газовите потоци и доставки.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Извънредно положение в американския щат Флорида
​Извънредно положение в американския щат Флорида
Тържествена заря-проверка в град Съединение
Тържествена заря-проверка в град Съединение