САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Премиерът: Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция

Евентуалната заплаха от мигрантска вълна се очаква откъм Гърция, а не от турската граница, обяви премиерът Борисов пред парламента днес. Той се позова на данни от службите, според които в момента се организират големи бежански групи, които искат да пробият границите в посока Западна Европа.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:55, 25.03.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Бойко Борисов не очаква заплаха от Турция, защото тя има ясен ангажимент да изпълни споразумението с ЕС по отношение на бежанците.

Бойко Борисов, министър председател: Истинския проблем очаквам да дойде от Гърция.

В Гърция с огромните стотици млн. над 700 млн. евра и ангажимента на Гърция беше още ноември месец горещите точки да са готови. Към момента те не могат да отчетат нищо свършено реално и в техните лагери действително условията са ужасяващи.Затова именно там насочихме главно една доста числена група от МВР, армия, жандармерия, червен кръст, техника.

Според Бойко Борисов страната ни има готовност при пробив на големи групи бежанци от към Гърция по протежение на границата ни да бъде поставено леко заграждение.

По негово мнение, учението Граница 2016 е показало висока мотивация и синхрон на съвместните формирования на армия и полиция.

Борисов уточни че преди дни президентът на Македония е предоставил информация на българските служби за новите маршрути на бежанците.

Министър-председателят съобщи още, че във всички големи градове в момента текат полицейски операции за издирване на нелегални мигранти. Той се обърна към депутатите с призив бързо да придвижат необходимите законови промени, които да облекчат работата на спецслужбите във връзка с бежанската криза и терористичната заплаха.

Бойко Борисов, министър председател: Само давам един пример - един чуждестранен гражданин, който го задържиме, ако го задържиме за 24 часа, как да му определим самоличността ?!

Във връзка с опасността от терористични атаки,Бойко Борисов посочи като предизвикателство пред органите за сигурност предстоящия курортен сезон.

Бойко Борисов, министър-председател: В момента ние имаме близо два пъти увеличение на броя на заявените руски туристи. В момента те също са рискова група. Така че ние в момента с МВР подготвяме планове така както израелските туристи да пазим и руските туристи.

Накрая Борисов увери , че границите се следят много внимателно и всеки техен нарушител рано или късно ще бъде задържан.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мебелна фирма разкрива 200 нови работни места в Софийско
Мебелна фирма разкрива 200 нови работни места в Софийско
Разследването на мокрите заради наследството от Америка
Разследването на мокрите заради наследството от Америка