НОВИНИ

"Норма" - перлата на белкантото

Тази вечер Софийската опера добавя в репертоара си един истински бисер на белкантото - "Норма" от Винченцо Белини. Концепцията за спектакъла е на световноизвестния режисьор и сценограф Уго де Ана, за когото това е трета премиера у нас. Този път, той обръща към публиката своето по-класическо лице и поднася на меломаните представление-шедьовър, което е жив учебник по естетика и вкус от най-висока класа.

bnt avatar logo
от Миглена Стойчева
19:24, 25.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Когато Белини получава от Ла Скала поръчка да напише опера, първоначално смята да композира музика за драмата на Виктор Юго "Ернани" . Съдбата обаче решава автор на тази опера да бъде Верди. За сметка на това Белини създава една от най-блестящите перли на белкантото - партитурата на Норма. И днес най-консервативните меломани живеят с еталона на тази партия, оставен ни от Мария Калас. Диригентът на постановката Григор Паликаров обаче има по-либерален поглед към интерпретацията на ролята.

Григор Паликаров: Всяко изпълнение, колкото и силно да е било за времето си си остава там, в този исторически момент... Всяко поколение идва със своите певци и аз съм щастлив в момента, че мога да работя с можещи певци. Дай боже да доживеем и аз и ти следващото поколение да видим тогава какви Норми би имало и колко биха били те интересни.

Още с първият такт от партитурата режисьорът Уго де Ана изгражда едно неповторимо усещане у зрителя. Той сякаш се разхожда из залите на някои от големите европейски музеи сред картините на майсторите-живописци, а наоколо звучи на живо прекрасната музика на Белини. Не малка роля в изграждането на тази прекрасна илюзия за сетивата играе и решението на режисьора да пренесе действието от епоха на римската империя в годините на френския директорат.

Уго де Ана: Смяната на периода в случая е уместна, защото времето на Наполеон е времето, в което е написана Норма. Виждам също известно сходство между двете епохи и по отношение на костюмите и модата. Съществува още една голяма прилика, защото епохата на Наполеон е една епоха на инвазия в Европа, а действието на операта представя инвазията на Римската империя над галите.

Габриела Георгиева, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска са трите певици, които публиката ще може да види в централната партия. А всеки меломан ще има право да реши коя от тях най-много се е доближила вокално и актьорски до трагичния образ на жрицата Норма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия за бъдещето на БНТ, БНР, регулаторите
Дискусия за бъдещето на БНТ, БНР, регулаторите
Център в помощ на жени ще заработи в Благоевград
Център в помощ на жени ще заработи в Благоевград